FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za medije HHO-a traži dekriminalizaciju medijske klevete

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Vijeće za medije HHO-a pridružilose danas zahtjevima za dekriminalizaciju medijske klevete tezatražilo od Vrhovnog suda da se uključi u razrješavanje togproblema.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Vijeće za medije HHO-a pridružilo se danas zahtjevima za dekriminalizaciju medijske klevete te zatražilo od Vrhovnog suda da se uključi u razrješavanje tog problema.

Vijeće za medije HHO-a u današnjem priopćenju ocjenjuje kako standardna formula, prema kojoj se presude smiju osporavati samo u zakonom predviđenom postupku pred višim sudovima, očito nije dostatna. Uz to, Vijeće upozorava da hrvatski sudovi i dalje, uz kažnjavanje autora u kaznenim postupcima, u građanskim parnicama dosuđuju tako visoke odštete za tzv. duševne boli da one "zamrzavaju kritičku i kontrolnu funkciju medija, a neka su relevantne novine takvim troškovima gotovo uništene".

U Vijeću kažu da su Vrhovnom sudu uputili predstavku u kojoj su tražili ujednačavanje sudske prakse u tomu području i njezino usuglašavanje s praksom Europskog suda za ljudska prava, ali da na žalost to nije urodilo nikakvim plodom. Naprotiv, Vrhovni sud je poslije odobrio u žalbenom postupku čak i nekoliko presuda o odštetama sucima u šesterocifrenim iznosima, tvrde u Vijeću za medije HHO-a.

Kada se u jednom pravosuđu često pojavljuju takvi slučajevi nepoštivanja zakona od sudaca, odnosno kada se uporno odbija sudovanje prilagoditi praksi Europskog suda u Strasbourgu potrebno je učiniti znatno više. Vijeće za medije pri tome je potpuno svjesno visoke vrijednosti načela sudske i sudačke neovisnosti, pa stoga smatra da upravo najviše sudska vlast i sudačka organizacija trebaju naći načina da mnogo efikasnije pridonesu razrješavanju sadašnje neodržive situacije u kojoj su sudovi iskrsnuli kao državni instrumenti ograničavanja slobode javne riječi, stoji u priopćenju Vijeća za medije HHO-a.

Iz Ministarstva pravosuđa jučer je najavljeno da će predložiti izmjene Kaznenog zakona tako da bi se ukinulo kazneno djelo klevete za javnu riječ, a to se odnosi na novinarski posao, književno, znanstveno i umjetničko djelo te još neke djelatnosti. Predviđa se i da se obična kleveta i uvreda više se ne bi kažnjavale zatvorskom kaznom, već bi ostala samo novčana kazna.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček rekao je, pak, kako je vrlo vjerojatno da će Vlada od Sabora tražiti da Kazneni zakon izmijeni po hitnom postupku, odnosno da te izmjene izglasa na tekućoj, 17. sjednici Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙