FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija slikara Bane Milinkovića

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Monografija o slikarstvu BaneMilenkovića, čiji su autori Zoran Ferić, Tonko Maroević i Feđa Vukić,predstavljena je danas u Zagrebu.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Monografija o slikarstvu Bane Milenkovića, čiji su autori Zoran Ferić, Tonko Maroević i Feđa Vukić, predstavljena je danas u Zagrebu.

"Milenkovićevo slikarstvo je hedonističko, ljudi u njegovim slikama uživaju i prepoznaju motive, siestu, fiestu, brodove, more, mediteranske prizore iz kuća i vrtova. Ne izmišlja prizore, on ih je doživio i rekonstruira ih, a ostali rado u njih ulaze", rekao je Maroević.

Istaknuo je kako je Monografija "dobar rezultat za mladoga slikara, no ona ga ne bi trebala sputati u daljnjem radu".

Feđa Vukić rekao je kako su osnovne umjetnikove preokupacije motivi kuće, broda i stolca, a prisutni su u različitim varijacajama u njegovoj karijeri.

Ocijenio je da je koncept knjige, u kojoj je o Milenkoviću pisano s jednog literarnog i dva likovna gledišta, izvrstan odabir za ulazak u njegovo slikarstvo jer je ono "uvijek bilo izmaknuto tradicionalnim oznakama umjetničkog djelovanja".

Monografiju je izdala zagrebačka nakladna kuća "Profil International" i "Skaner Studio".

Bane Milenković (1963., Novi Sad) u Zagrebu je završio Školu primijenjene umjetnosti. Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi profesora Ferdinanda Kulmera, završio je 1988. Od polovice 80-ih do danas imao je 50-ak samostalnih i 120 skupnih izložaba. Realizirao je više kazališnih scenografija i javnih skulptura. Dobitnik je mnogobrojnih likovnih nagrada. Djela su mu u mnogim privatnim kolekcijama i javnim ustanovama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙