FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Kamov" D. Gašparovića

RIJEKA, 2. prosinca 2005. (Hina) - Književno-znanstvena monografija"Kamov" dr. Darka Gašparovića, posvećena riječkom književniku JankuPoliću Kamovu, predstavljena je danas u Rijeci.
RIJEKA, 2. prosinca 2005. (Hina) - Književno-znanstvena monografija "Kamov" dr. Darka Gašparovića, posvećena riječkom književniku Janku Poliću Kamovu, predstavljena je danas u Rijeci.

Knjigu su izdali Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i izdavačka kuća "Adamić". Direktor te kuće Franjo Butorac kazao je da je ta monografija ozbiljna studija o Kamovljevu životu i djelu. Istaknuo je da je njegovo književno stvaralaštvo potrebno približiti ne samo hrvatskoj javnosti nego i njegove vrijednosti predstaviti u inozemstvu jer je hrvatska književnost zahvaljujući Kamovu u doba moderne bila uz bok najsuvremenijim kretanjima u svjetskoj književnosti.

Profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci dr. Marina Biti podsjetila je da je teatrolog, dramaturg, esejist i urednik časopisa dr. Gašparović doktorirao upravo na Kamovljevu djelu. Počeo je sa znanstvenim radom na riječkom Filozofskom fakultetu, radio je u kazalištima, među ostalim, kao intendant u riječkom HNK te se opet vratio na Filozofski fakultet.

O knjizi je govorio i književnik Slobodan Šnajder.

Janko Polić Kamov rodio se na Sušaku 1886. Pisao je pjesme, novele, romane, drame i eseje, a bavio se i književnom kritikom. Putujući Europom, razbolio se od tuberkuloze i umire u Barceloni 1910. Najpoznatija su mu djela roman "Isušena kaljuža" te zbirke pjesama "Ištipana hartija" i "Psovka".

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙