FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena monografija "Hrvati u bosanskohercegovačkom društvu" Vesne Ivanović

ZAGREB, 12. studenoga 2005. (Hina) - "Hrvati u bosanskohercegovačkomdruštvu", naslov je monografije politologinje Vesne Ivanović u kojojsu obrađena povijesnodemografski pokazatelji i trendovi stanovništva uBosni i Hercegovini u razdoblju od prvog službenog popisa stanovništva1879. do posljednjega popisa 1991.
ZAGREB, 12. studenoga 2005. (Hina) - "Hrvati u bosanskohercegovačkom društvu", naslov je monografije politologinje Vesne Ivanović u kojoj su obrađena povijesnodemografski pokazatelji i trendovi stanovništva u Bosni i Hercegovini u razdoblju od prvog službenog popisa stanovništva 1879. do posljednjega popisa 1991.

Autorica studije napominje kako demografska dinamika putanje hrvatskoga naroda u BiH kroz 20. stoljeće pokazuje tendenciju smanjivanja njegova udjela u ukupnom stanovništvu, zbog čega se iznose pretpostavke i zaključci da hrvatski narod u BiH "nestaje polako ali sigurno". Autorica smatra, međutim, kako relativiziranja o prestanku njegova postojanja zbog znatnog smanjenja prirodnog prirasta ipak nisu dovoljno pouzdana.

Na izrazite promjene u sastavu stanovništva BiH, kako napominje, znatno su utjecala masovna iseljavanja i seobe katoličkoga stanovništva tijekom 16. i 17. stoljeća, kad se dogodila izrazita promjena u sastavu stanovništva uslijed snažne islamizacije i masovna iseljavanja - eksodusa katolika.

Po podatcima koje iznio teolog Tomo Vukšić, a navedeni su u monografiji, u prvoj polovici 15. stoljeća u BiH je bilo 750.000 katolika, oko 80.000 bosanskih kršćana i oko 30.000 pravoslavaca. Nakon osmanlijskog osvajanja BiH i uspostavljanja osmanlijske vlasti, 1489., bilo je 55.000 muslimana, a samo 365.000 pripadnika svih kršćanskih svjetonazora.

Na razvoj hrvatskog naroda u BiH, kako napominje autorica, znatno su utjecale iznimno teške posljedice Drugoga svjetskog rata, a u drugoj polovici 20. stoljeća migracijska kretanja koja su "odnosila" biološki i ekonomski najvitalnije stanovništvo te pad prirodnog prirasta, proces demografskoga starenja i promjene opredjeljenja nacionalne pripadnosti.

Prema nacionalnoj pripadnosti u BiH je 1948. bilo 614.123 Hrvata, 788.403 Muslimana, 1,136.116 Srba te 26.635 ostalih, a po posljednjem popisu stanovništva 1991. bilo je 752.068 Hrvata, 1,905.018 Muslimana, 1,364.363 Srba te 333.462 ostalih.

Po riječima urednika knjige Drage Roksandića, sveučilišnog profesora, knjiga je prije svega namijenjena hrvatskom čitateljstvu u BiH, a bilo bi korisno kad bi naišla i na što je moguće veći odaziv među bošnjačkim i srpskim čitateljstvom u toj zemlji. Smatra kako je rijetko kada hrvatska demografska situacija u BiH bila tako loša kao što je poslije minulog rata 1992.-1995.

Monografija "Hrvati u bosanskohercegovačkom društvu" s podnaslovom "Ljudi, krajolici, vremena" (175 str.) u sedam poglavlja obrađuje demografska dinamika hrvatskoga naroda u BiH, migracijska kretanja, stanovništvo prema vjerskoj pripadnosti i prema nacionalnoj pripadnosti, obrazovne karakteristike i prostorni razmještaj hrvatskoga naroda u BiH te demografska putanja hrvatskoga naroda u 20. stoljeću, bez posljednjeg desetljeća, budući da od 1991. još nije proveden popis pučanstva u BiH.

Knjigu je objavila zagrebačka naklada "Tipex" u biblioteci "Triplex Confinium", a njezin tekst napisan je kao prilog međunarodnom istraživačkom projektu "The Scholars' Intiative: Resolving the Yugoslav Controversies", utemeljen 2001. na inicijativu američkoga sveučilišnog profesora Charlesa Ingraoa.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙