FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Hamo Čavrk: grafike/graphic works"

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Likovna monografija "Hamo Čavrk:grafike/graphic works" autora Aleksandera Bassina i Margarite Šimatdanas je predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), aposvećena je stvaralaštvu hrvatskog akademskog kipara Hame Čavrka.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Likovna monografija "Hamo Čavrk: grafike/graphic works" autora Aleksandera Bassina i Margarite Šimat danas je predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), a posvećena je stvaralaštvu hrvatskog akademskog kipara Hame Čavrka.

Iako s akademskom naobrazbom, kipar Čavrk je opredjeljenjem grafičar, istaknuo je predstavljajući knjigu Tonko Maroević.

Dometnuo je kako riječ o umjetniku velike izražajnosti, sklada linearnih sustava i obojenih fonova, čija lirska geometrija ostavlja dojam intimne poetičnosti. Njegovi ciklusi, u kojima se mijenjaju i aktiviraju različiti imaginarni svjetovi, govore o umjetniku koji se nije zatvorio u definiciju, naglasio je Maroević.

Autori knjige, ljubljanski povjesničar umjetnosti Aleksander Bassin i zagrebačka povjesničarka umjetnosti i urednica časopisa "Grafika" Margarita Šimat, ocijenili su Čavrkov rad s dva gledišta. Bassin je, po Maroevićevim riječima, pokušao razmotriti problem statusa grafike u suvremenom društvu, a Šimat je na specifičan način, dubokim morfološkim čitanjem, upozorila na nekoliko oblika odgovora na suvremene izazove - od nadrealnosti do geometrizacje.

Dvojezičnu hrvatsko-englesku monografiju, tiskanu na 200 stranica sa 115 reprodukcija, grafički je oblikovao Nikola Šiško i Tea Ritting-Šiško iz zagrebačkog studija ArtDesign, a objavila ju je biblioteka NSK "Prizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙