FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guardian: Hrvatski istražitelji dali ICTY-ju ključne informacije za uhićenje Gotovine

DEN HAAG, 9. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski istražitelji pružili suključne informacije istražiteljima Haškog suda (ICTY) koje su doveledo uhićenja generala Ante Gotovine u Španjolskoj, piše u petakbritanski dnevni list "The Guardian" pozivajući se na visoke izvore uICTY-u.
DEN HAAG, 9. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski istražitelji pružili su ključne informacije istražiteljima Haškog suda (ICTY) koje su dovele do uhićenja generala Ante Gotovine u Španjolskoj, piše u petak britanski dnevni list "The Guardian" pozivajući se na visoke izvore u ICTY-u.

Te su informacije, uključujući broj mobilnog telefona odbjeglog generala i podatak da se nalazi u Španjolskoj, hrvatski istražitelji dobili tijekom razgovora s Hrvojem Petračem u zatvoru na Krfu u rujnu ove godine i prenijeli ih istražiteljima ICTY-a, navodi Guardian.

"Dobili smo jasan, nedvojbeni dokaz iz Hrvatske da je Gotovina u Španjolskoj. Mogli smo identicifirati točnu lokaciju, iako ne precizno i kuću", kazao je izvor za britanski tjednik.

Gotovina je, kako navodi list, praćen u Španjolskoj i potom na Kanarskom otočju u posljednja dva mjeseca, nakon što je Hrvatska vlada pribavila podatke o njegovu boravištu i proslijedila ih Haagu.

Carla del Ponte objavila je vijest o njegovu uhićenju u četvrtak u Beogradu, nedugo nakon što je obaviještena o tome od španjolskih vlasti.

"To je golemo olakšanje", izjavio je za Guardian visoki pomoćnik tužiteljice Del Ponte. Hrvatska vlada pružila je krajem rujna ključnu informaciju u lovu za Gotovinom, dodao je.

Opisujući pozadinu Gotovinina skrivanja od podizanja optužnice u lipnju 2001. te pritisak međunarodne zajednice, ICTY-a i EU na Hrvatsku, Guardian među ostalim objašnjava i poznati zaokret u stajalištu Del Ponte kada je 3. listopada objavila da Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom.

"Posebno je britanska vlada predvodila strategiju EU kojom se Hrvatskoj priječe pregovori o članstvu dok ne izruči Gotovinu. Strategija je završila u listopadu kada je na summitu EU dano zeleno svjetlo za pregovore a Del Ponte je rekla da Zagreb u potpunosti surađuje", piše list.

Analitičari i diplomati bili su zatečeni potpunim zaokretom Del Ponte. No na sastancima krajem rujna i početkom listopada, kažu visoki izvori u Tribunalu, vlada hrvatskog premijera Ive Sanadera, osigurala je prekretnicu - dajući broj Gotovinina mobitela i informaciju da se nalazi na španjolskom teritoriju, ističe Guardian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙