FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija slučaja Gotovina

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski general Ante Gotovina,kojeg je haški sud optužio za zločine protiv čovječnosti tijekom inakon operacije Oluja, uhićen je u srijedu na Kanarskim otocima.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski general Ante Gotovina, kojeg je haški sud optužio za zločine protiv čovječnosti tijekom i nakon operacije Oluja, uhićen je u srijedu na Kanarskim otocima.

Objavljujemo kronologiju događaja koji su doveli do podizanja optužnice protiv generala Gotovine te do njegova uhićenja nakon višegodišnjeg bijega.

kolovoz 1995. godine - Ante Gotovina, koristeći svoje iskustvo iz francuske Legije stranaca, zapovijeda južnim krilom bojišnice u ofenzivi Hrvatske vojske na pobunjenike u Krajini. Postrojbe pod njegovim zapovjedništvom oslobađaju Knin. Više od 150.000 Srba pobjeglo je pred hrvatskom vojskom, a nakon same akcije ubijeno je najmanje 150 civila.

1998. godina - Istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) željeli su ispitati Gotovinu u svojstvu osumnjičenika. Tadašnja hrvatska vlast odbija na tom slučaju surađivati s haškim istražiteljima.

2001. godina

lipanj - Nova glavna haška tužiteljica Carla del Ponte poslala je zapečaćenu ili tajnu optužnicu i zahtjev za uhićenjem Gotovine koalicijskoj vladi koja je tada bila na vlasti u Hrvatskoj. Zbog bojazni od nacionalističkih ispada u slučaju Gotovinina uhićenja, tadašnja Vlada oklijeva postupiti po optužnici i šalje službenu pritužbu Sudu izjavljujući da zbog teških kvalifikacija ne može prihvatiti optužnicu.

srpanj - tužiteljica Del Ponte javno objavljuje optužnicu protiv Gotovine tijekom posjeta Zagrebu i optužuje hrvatsku Vladu da nije djelovala. Ta je vijest podijelila koalicijsku vladu i gotovo dovela do njezina pada. Hrvatska vlada je tvrdila da je Gotovina pobjegao iz zemlje te da ga policija ne može pronaći.

2002. godina

Hrvatska Vlada zaoštrila je odnose s haškim tužiteljstvom zbog slučaja Gotovine. Hrvatska strana inzistira da se on ne nalazi u zemlji. Tužiteljstvo se pozivalo na niz nedokazanih izvješća o tome da je Gotovina viđen na raznim lokacijama u Hrvatskoj i susjednoj BiH. U Hrvatskoj su se pojavili plakati s likom Gotovine uz natpis "Heroj, a ne zločinac.

2003. godina

lipanj - Gotovina je dao intervju za tjednik "Nacional" koji je napravljen na tajnom mjestu "negdje u EU", u kojem je opovrgao svaku odgovornost za zločine za koje ga se tereti, te kazao da će se predati samo ako ga ICTY pristane ispitati u svojstvu osumnjičenika. Urednika "Nacionala" Ivu Pukanića ispitala je policija ali je on odbio otkriti gdje se i kada sastao s Gotovinom. Hrvatska Vlada je navodno pokušala dogovoriti njegovu dobrovoljnu predaju ali bez uspjeha.

2004. godine.

Del Ponte je izvijestila da je Gotovina viđen u Hrvatskoj, čak i na Jadranu tijekom turističke sezone. Hrvatska Vlada je nakon toga poduzela akciju u kojoj su ispitani njegovi prijatelji i suradnici u pokušaju da se oslabi mreža njegovih pomagača. Premijer Ivo Sanader tada je pozvao Gotovinu da se preda i pomogne zemlji u pokušaju da započne pregovore s Europskom unijom.

2005. godina

siječanj - Gotovinini odvjetnici kazali su da se njihov klijent želi predati ako mu bude suđeno na hrvatskom sudu, a taj je zahtjev Haški sud odmah odbio.

veljača - hrvatski mediji izvijestili su da je hrvatska Vlada navodno poslala posrednika da razgovora s Gotovinom. Vlada je opovrgnula ta izvješća. Sanader i predsjednik države Stjepan Mesić izdali su zajedničku naredbu policiji i obavještajnim službama da maksimalno pojačaju napore, u suradnji s drugim zemaljama, za lociranje, uhićenje i izručenje Gotovine.

Del Ponte je pred čelnicima EU-a optužila hrvatsku Vladu da zavlači slučaj Gotovina, igra dvostruku igru i ne radi ništa da razbije mrežu Gotovininih pomoćnika.

ICTY je potvrdio izvješće hrvatskih medija da je Gotovina bio osuđen za pljačku, otmicu i iznudu u Francuskoj između 1986. i 1995.

ožujak - Europska unija izvijestila je Hrvatsku da će suspendirati početak pregovora o članstvu sve dok Gotovina ne bude uhićen. Nakon toga ispitivanja javnog mišljenja pokazala su pad potpore hrvatske javnosti članstvu RH u EU.

travanj - Hrvatske vlasti priopćile su da su neopravdano optužene da pružaju utočište Gotovini, ali su pojačale napore reorganizirajući policiju i obavještajne službe. Obavljen je i pretres kuća i stanova u vlasništvu Gotovine i njegovih pomagača.

svibanj - Privatna slovenska televijska postaja javila je da je Gotovina uhićen s lažnom putovnicom u južnoj Italiji. Tu su vijest opovrgnuli talijanski i hrvatski dužnosnici.

kolovoz - Grčka obalna straža uhitila je hrvatskog biznismena Hrvoja Petrača, kojeg su hrvatske vlasti i dužnosnici EU-a osumnjičili da je jedan od glavnih Gotovininih pomagača. Zagreb je zatražio njegovo izručenje.

rujan - Hrvatska je poslala svoje istražitelje da ispitaju Petrača u Grčkoj kako bi eventualno doznala gdje se skriva Gotovina.

3. listopada - Del Ponte je rekla u svom izvješću podnesenom Europskoj uniji da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom u potrazi za Gotovinom, čime je uklonjena posljednja zapreka za otvaranje pregovora između EU-a i Hrvatske.

8. prosinca - Del Ponte je tijekom posjeta Beogradu objavila da je Gotovina uhićen na Kanarskim otocima u Španjolskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙