FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije saborskih stranaka na uhićenje Gotovine

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Vijest o uhićenju generala AnteGotovine među parlamentarnim je strankama dočekana dvojako - dok jednismatraju da je to put k rješavanju otvorenih problema, drugi ocjenjujuda je današnji dan tužan za Hrvatsku.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Vijest o uhićenju generala Ante Gotovine među parlamentarnim je strankama dočekana dvojako - dok jedni smatraju da je to put k rješavanju otvorenih problema, drugi ocjenjuju da je današnji dan tužan za Hrvatsku.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da je Gotovinino uhićenje krupan korak ka rješavanju otvorenih problema za Hrvatsku i samog Gotovinu.

Indikativnim drži da je tako važna informacija, kakva je ova o Gotovininu uhićenju, došla iz inozemnih izvora.

Upitan je li iz Vlade dobio obavijest o uhićenju, Račan je kazao da nije, a najave da će neki saborski klubovi popodne tražiti očitovanje premijera Ive Sanadera u Saboru komentirao je riječima -"uvijek sam kao premijer dolazio u Sabor na zahtjev zastupnika, sa sjednica Vlade, pa čak i inozemstva, očekujem da će i Sanader to činiti više nego sada".

Predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je da je informacija o uhićenju Gotovine "težak dan za Hrvatsku, za sve hrvatske branitelje, za sve one koji vole i cijene generala Gotovinu".

No, uvjeren je da će Gotovina svoju nevinost dokazati pred Haškim sudom.

Đapić je najavio da je HSP zatražio da u Sabor popodne dođe premijer Sanader i izvijesti zastupnike o uhićenju, jer činjenicu da je potvrda o uhićenju došla iz Beograda smatra strašnom.

Da je ta činjenica "čudna koincidencija" smatra potpredsjednica HSS-a Ljubica Lalić.

"Ne smijemo zaboraviti da je s Gotovinom optužena i čitava Hrvatska zbog čega smo dužni osigurati svu potrebnu logistiku da bi obranili dignitet samog generala i cijele Hrvatske", istaknula je.

Da će Gotovina svoju nevinost obraniti u Haagu uvjeren je čelnik HSLS-a Ivan Čehok, koji drži da je samo bilo pitanje vremena kada će Gotovina biti uhićen jer se nitko, kaže, ne može vječno skrivati.

Očekuje da će se sada promijeniti odnos međunarodne zajednice prema Hrvatskoj, koja je, ističe, predugo bila talac izjava glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da se Gotovina skriva u Hrvatskoj.

Takve su izjave bile nekorektne jer se pokazalo da Gotovina nije bio u dosegu hrvatskih vlasti, rekao je.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je kako je već nakon uhićenja Hrvoja Petrača prije nekoliko mjeseci znao da će Gotovina biti uhićen kada to bude odgovaralo SAD-u i Velikoj Britaniji.

Činjenicu da je del Ponte potvrdu Gotovinina uhićenja dala u Beogradu Kajin vidi kao jasnu poruku srbijanskim vlastima da ako one neće uhititi svoje haške bjegunce, to će učiniti Amerikanci i Britanci.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da to što se "tek sada raspliće slučaj Gotovina" treba sagledavati kroz prizmu da mu je 1998. onemogućen razgovor s haškim istražiteljima, te da se nije odazvao pozivima na predaju predsjednika države Stjepana Mesića.

Gotovininim uhićenjem napokon se 'ad acta' stavlja "mračna faza u odnosima Hrvatske i Haškog suda i problemima s ljudima optuženima za ratne zločine", ocijenila je.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je Gotovinino uhićenje vrlo značajna vijest za Hrvatsku i prostore bivše Jugoslavije.

"Tim je činom sasvim sigurno otvoren proces završetka hvatanja preostalih haških optuženika", rekao je Pupovac.

Iz HDZ-ova Kluba novinarima je poručeno da je u njihovo ime stav o uhićenju generala Gotovine iznio premijer Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙