FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije europskih političara na uhićenje Gotovine

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Nakon što su ranije u četvrtakuhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine u Španjolskoj pozdraviliNATO i Europska unija, svjetske agencije su počele tijekom popodnevaobjavljivati reakcije i drugih europskih političara.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Nakon što su ranije u četvrtak uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine u Španjolskoj pozdravili NATO i Europska unija, svjetske agencije su počele tijekom popodneva objavljivati reakcije i drugih europskih političara.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy rekao je u četvrtak u Bruxellesu kako je "zadovoljan" zbog uhićenja Ante Gotovine u Španjolskoj, prenio je AFP. Douste-Blazy na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a, gdje sudjeluje na ministarskom sastanku, rekao kako se ovo uhićenje uklapa u želju Francuske da "svi ratni zločinci budu privedeni na Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije".

"Obradovala nas je vijest o uhićenju hrvatskog generala Ante Gotovine. Švedska se aktivno bavila pitanjem hrvatske suradnje s tribunalom u Haagu kao jednim od ključnih elemenata za daljnji nastavak hrvatskog približavanja Europskoj uniji", rekala je švedska ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds.

"Današnja vijest je važna ne samo za Hrvatsku već i za čitav proces pomirenja na zapadnom Balkanu. Švedska se nada kako će se sada i ostali osumnjičeni od strane tribunala u Haagu naći pred licem pravde", dodala je Freivalds.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana pozdravio je u priopćenju "suradnju hrvatskih vlasti i učinkovitost španjolske policije". "Napori ICTY-ja, a posebno glavne tužiteljice Carle Del Ponte u rješavanju ovoga pitanja donijeli su plod", ističe Solana u priopćenju dodajući kako bi ovo uhićenje moralo postati "snažan motiv za ostale kako bi se udvostručili napori i priveli pravdi i posljednji bjegunci".

Uhićenje je i pozdravila Austrija. "Pozdravljamo uhićenje optuženika za ratne zločine Ante Gotovine", izjavio je za AFP glasnogovornik austrijskoga ministarstva vanjskih poslova Georg Schnetzer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙