FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska opovrgava da je CIA koristila njezine baze kao zatvore

PARIZ, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjska je spremnadopustiti istragu u dvije vojne baze kako bi pokazala da ih CIA nijekoristila kao tajne zatvore, izjavio je rumunjski predsjednik TraianBasescu u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.
PARIZ, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjska je spremna dopustiti istragu u dvije vojne baze kako bi pokazala da ih CIA nije koristila kao tajne zatvore, izjavio je rumunjski predsjednik Traian Basescu u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Basescu je odbacio navode da je američka obavještajna agencija koristila bilo kakva rumunjska postrojenja u, kako piše Washington Post, tajnoj operaciji skrivanja uhićenih pripadnika al Qaide u središnjoj i istočnoj Europi.

"Kategorički tvrdim da nema takvih zatvora u Rumunjskoj", rekao je Basescu za francuski dnevnik Le Figaro.

Basescu boravi u posjetu Parizu gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

"Mi smo spremni za istragu u bazama u Temišvaru i Kogalniceanu za koje se sumnja da su poslužile za smještaj takvih zatvora", dodao je.

Američka je vojska koristila zračnu bazu nedaleko od sela Mihail Kogalniceanu u jugoistočnoj Rumunjskoj za slanje opreme i vojnika u Irak tijekom ranih faza invazije 2003. godine i ondje je privremeno zadržala 3.500 američkih vojnika.

Human Rights Watch priopćio je da je CIA možda koristila Rumunjsku i Poljsku u tajnoj operaciji za, kako piše Washington Post, skrivanje zatočenih pripadnika al Qaide.

Vijeće Europe otvorilo je istragu o tim navodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙