FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački i ruski dužnosnici otvaraju izgradnju baltičkog plinovoda

MOSKVA, 9. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ruski i njemački dužnosnicipokreću izgradnju kontroverznog plinovoda s namjerom da se njimeisporučuje plin iz Rusije ispod Baltičkog mora u Njemačku.
MOSKVA, 9. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ruski i njemački dužnosnici pokreću izgradnju kontroverznog plinovoda s namjerom da se njime isporučuje plin iz Rusije ispod Baltičkog mora u Njemačku.

Radovi počinju u petak u Babayevu, gradu koji se nalazi oko 400 kilometra prema unutrašnjosti od luke Vyborg u Finskom zaljevu, od kuda će se plinovod protezati 1.200 kilometara ispod Baltika do Greifswalda u sjevernoj Njemačkoj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u lipnju da će plinovod početi s radom 2010. i da će moći isporučivati 27 milijardi prostornih metara plina godišnje. Troškovi izgradnje procjenjuju se na četiri milijarde eura.

Ruski Gazprom drži 51 posto udjela u projektu, a njemački E.ON i BASF svaki po 24,5 posto udjela.

Svečanosti početka izgradnje prisustvovat će u petak ruski premijer Mikhail Fradkov, njemački ministar gospodarstva i tehnologije Michael Glos, te predsjednik Gazproma Alexei Miller.

Taj događaj mogao bi povećati zabrinutosti zbog projekta u dijelovima Poljske i baltičkim državama. Te nove zemlje članice EU-a zabrinute su da bi plinovod mogao ugroziti krhku ekologiju Baltičkog mora i da bi mogao staviti na kocku njihovu energetsku sigurnost budući da će Rusija moći izvoziti plin izravno u zapadnu Europu bez prelaska preko istočnoeuropskog teritorija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙