FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: međunarodna konferencija o plinofikaciji

ŠIBENIK, 9. studenog 2005. (Hina) - Druga međunarodna konferencija oukapljenom naftnom plinu, koja se od danas do 11. studenoga održava u"Solarisu" kod Šibenika, okupila je 317 sudionika iz dvadesetakzemalja Europe, Amerike i Azije.
ŠIBENIK, 9. studenog 2005. (Hina) - Druga međunarodna konferencija o ukapljenom naftnom plinu, koja se od danas do 11. studenoga održava u "Solarisu" kod Šibenika, okupila je 317 sudionika iz dvadesetak zemalja Europe, Amerike i Azije.

Predsjednik Hrvatske udruge za ukapljeni naftni plin Zlatan Vavro kazao je na tiskovnoj konferenciji kako je to danas ekološki i ekonomski najprihvatljiviji energent kojeg se u Hrvatskoj proizvede 380.000 tona godišnje.

Hrvatska ima 200.000 tona više ukapljenog naftnog plina nego što ga može potrošiti u ovom trenutku, odnosno trećinu potroši, a dvije trećine se izvozi, najviše u Italiju, Njemačku, Albaniju i Bugarsku. Na će se skupu razmotriti mogućnost korištenja tog energenta u svim segmentima društva. Cilj je povećati proizvodnju, ali i potrošnju u Hrvatskoj, rekao je Vavro.

Damir Štambuk iz Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva istaknuo je kako je plinofikacija jedan od prioritetnih razvojnih projekata Hrvatske.

Trenutačno se radi na dovršenju plinovoda Pula-Karlovac, a nakon toga slijedi plinofikacija Dalmacije i izgradnja magistralnog plinovoda do Dubrovnika. U pripremi je i novi zakon o tržištu plina, kazao je Štambuk.

Miljenko Šunjić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, napomenuo je da će Hrvatska uložiti milijardu dolara u projekt plinofikacije, a da gradovi i županije moraju napraviti svoje plinske mreže.

Dodao je kako je plinofikacija izuzetno važna za turistička područja, gdje je potrošnja struje danas izuzetno velika, te kako su u pripremi dosad najviše napravile Vodice u Šibensko-kninskoj županiji.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatske udruge za ukapljeni naftni plin i "LPG autoplin magazina", a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva,

Na skupu u "Solarisu" otvorena je i izložba opreme i uređaja na ukapljeni naftni plin te plovila i vozila na plin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙