FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu

VARŠAVA, 23. studenog 2005. (Hina/Dpa) - Tijekom slijedećih nekolikogodina Poljska namjerava pronaći najmanje jednog novog dobavljačaprirodnog plina kako bi ublažila svoju gotovo potpunu ovisnost oruskim dobavljačima.
VARŠAVA, 23. studenog 2005. (Hina/Dpa) - Tijekom slijedećih nekoliko godina Poljska namjerava pronaći najmanje jednog novog dobavljača prirodnog plina kako bi ublažila svoju gotovo potpunu ovisnost o ruskim dobavljačima.

"Situacija je vrlo teška, a sektor je uvelike pod prijetnjom rizika da opskrba bude prekinuta", kazao je poljski ministar gospodarstva Piotr Wozniak za tamošnju novinsku agenciju PAP.

Potraga za dobavljačem prirodnog plina izvan Rusije postao je prioritet u toj zemlji nakon što su Rusija i Njemačka objavile da će izgraditi plinovod na dnu Baltičkog mora koji će povezivati dvije zemlje zaobilazeći Poljsku, Estoniju, Litvu i Latviju.

Sve četiri nove članice EU-a žestoko su prosvjedovale protiv tog poteza tvrdeći da će to staviti na kocku njihovu energetsku sigurnost i da Njemačka, kao članica EU-a, treba dati prioritet njihovim zabrinutostima.

Analitičari poljskog energetskog sektora kažu da jednom kada plin poteče izravno iz Rusije prema Njemačkoj preko baltičkog plinovoda, Poljska bi mogla biti izložena većem riziku od zatvaranja ruskog plinovoda Yamal koji opskrbljuje tu zemlju i zapadnu Europu.

Očekuje se da će poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz razgovarati o pitanju baltičkog plinovoda s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tijekom njezina prvog posjeta Varšavi 2. prosinca.

Poljski čelnik također je potvrdio izgradnju drugog ogranka Yamala, kojim će se transportirati prirodni plin s ruskog Dalekog istoka preko Poljske prema zapadnoj Europi.

Odluka privatnih njemačkih i ruskih energetskih kompanija o izgradnji plinovoda duž Baltičkog mora donesena je početkom ovog mjeseca uz potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙