FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 9. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor, ovaj put uz potrebnu, kvalificiranu većinu, izglasao je danas izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se zabranjuju javna okupljanja na Markovu trgu, . Za izmjene Zakona, kojima se zabranjuju okupljanja u krugu od najmanje sto metara od sjedišta najviših državnih tijela, među kojima su Sabor, Vlada i Ustavni sud koji se nalaze na Markovu trgu, glasovalo je 83 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, a 29 protiv. Sabor je spomenute izmjene donio sredinom srpnja, ali s nedovoljnih 76 glasova, a riječ je o tzv. organskom zakonu za koji je potrebna kvalificirana većina od najmanje 77 glasova. Sabor je ratificirao i nekoliko međunarodnih protokola i ugovora.

KRAVARSKO - Premijer Ivo Sanader danas je osvrčući se na reakcije o uhićenju generala Ante Gotovine naglasio da razumije emocije ljudi jer su Gotovine zasluge u obrani Hrvatske velike, ali da oni koji misle da mu ulica može pomoći nisu u pravu i da neće dopustiti nerede. To su oni kojima nije stalo do Gotovine, nego do nekih drugih razloga, i možda samo promocije, rekao je premijer Sanader novinarima prigodom današnjeg otvarnja školske športske dvorane u Kravarskom. "U svakom trenutku hrvatska Vlada zna što je najkorisnije za Hrvatsku, i molim sve da sačuvaju hladnokrvnost i prisebnost i da imaju povjerenja u hrvatsku Vladu", poručio je Sanader i naglasio da u Ministarstvu pravosuđa već nekoliko godina traju pripreme. Dobro ćemo se pripremiti i obraniti istinu o Domovinskom ratu, poručio je.

ZAGREB - U sukobu policije i nekoliko stotina prosvjednika koji su sinoć na Markovu trgu negodovali zbog uhićenja generala Ante Gotovine nije bilo ozlijeđenih, privedeno je 11 osoba, a kamenjem i bocama prosvjednici su razbili dva prozora na zgradi Vlade, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Do sukoba pred zgradom Vlade došlo je oko 21,45 sati kada je kordon policije krenuo prema prosvjednicima namjeravajući ih maknuti s trga na kojemu je zakonom zabranjeno prosvjedovanje. No, kako se prosvjednici nisu razišli došlo je do naguravanja s policijom, a neki od prosvjednika su, tvrde u policiji, bacili kamenje i boce prema njihovim kolegama. Prosvjednici su, noseći transparente sa slikama Gotovine i hrvatske zastave, pjevali pjesme potpore hrvatskom generalu, te su zvižducima i psovkama vrijeđali premijera Ivu Sanadera i članove Vlade.

ZADAR - U znak prosvjeda zbog uhićenja generala Ante Gotovine na zadarskom je području tijekom noći od 21 do 2,20 sati bilo 30 izgreda među kojima je najčešće bila riječ o paljenju guma i postavljanju prepreka na prometnicama zbog čega su se dogodile i dvije prometne nesreće, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava. Zbog zapaljenih guma i postavljenih prepreka promet na pojedinim dijelovima ceste između Zadra i Pakoštana, te Zadra i Benkovca bio je otežan, a povremeno i blokiran. Jedna prometna nesreća dogodila se u Biogradu, a druga na ulazu u Pakoštane i to zbog naleta na prepreke postavljene na cesti. Srećom nije bilo ozlijeđenih osoba, a zahvaljujući cjelonoćnoj i brzoj intervenciji vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih cesta i policije ceste su očišćene i prohodne za sav promet.

ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatskog sabora je od 5. do 7. prosinca sudjelovalo u radu Skupštine Zapadnoeuropske unije u Parizu, koja se najvećim dijelom bavila pitanjima budućnosti i demokratskog nadzora europske sigurnosne i obrambene politike, te borbe protiv međunarodnog terorizma. Izaslanstvo je predvodio potpredsjednik Sabora Mato Arlović, koji je na današnjoj konferenciji za novinare izvijestio da je najveći interes hrvatskih parlamentaraca izazvala rasprava o obrambeno-sigurnosnom sustavu Europe, posebno oko statusa BiH. Arlović se, kako je rekao, u raspravi zauzeo da europske obrambene snage ostanu u BiH do izbora iduće godine, odnosno do novog državnog ustroja, a podržao je prijedloge da se njihov sastav smanji sa 6700 na 6000 vojnika.

ZAGREB - Jednodnevni znanstveni skup "Svjetska godina fizike" jutros je počeo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu. U svjetskoj godini fizike obilježava se obljetnica Planckova otkrića kvantne teorije i otkrića Einsteinove teorije relativnosti, podsjetio je govoreći o stoljeću kvantne fizike profesor Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Marijan Šunjić. Dodao je kako su ta otkrića prouzročila revoluciju u fizici, znanosti i filozofiji. Šunjić je napomenuo kako je praktična primjena zakona kvantne fizike omogućila pojavu mnogih tehnoloških postignuća, posebno u biomedicini, nanotehnologiji i komunikacijama. O pitanjima fizike govorit će desetak hrvatskih znanstvenika, a izlaganja sa skupa HAZU će objaviti u zasebnoj knjizi.

SISAK - Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Odsjek za sanitarnu inspekciju Ureda državne uprave u Sisku zamolili su jutros stanovnike svih područja u toj županiji zahvaćenih poplavom da obvezno prokuhavaju vodovodnu i bunarsku vodu prije njezina korištenja pa piće. Savjet je građanima poplavljenih područja upućeno zbog, kako se navodi u zajedničkom priopćenju, "ozbiljnosti situacije izazvane velikom količinom oborina i poplavnim incidentom". Stanovnicima poplavljenih područja savjetuje se da za piće koriste flaširanu pitku vodu.

ZAGREB - Potres umjerene jakosti, magnitude 3.0 po Richteru, osjetio se jutros u 7 sati i 50 minuta na području između Varaždina i Varaždinskih Toplica, zabilježila je Seizmološka službe Republike Hrvatske. Jakost potresa u epicentru iznosila je III-IV stupnja Mercallijeve ljestvice. Epicentar je bio u Varaždinsko-topličkom gorju, udaljen 56 kilometara sjeveroistočno od Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙