FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 30. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić optužio je hrvatskog premijera Ivu Sanadera da poticanjem gradnje mosta za Pelješac zapravo pokušava spriječiti postizanje dogovora između dvije države o statusu luke Ploče, prenosi sarajevsko "Oslobođenje". Predsjedatelj Vijeća ministara BiH drži kako je luka Ploče dio "paketa" u kojega osim mosta za Pelješac spada i međudržavni sporazum o granicama čija je ratifikacija privremeno odgođena odlukom hrvatske vlade donesenom u ponedjeljak. Terzić dio krivnje za trenutačno stanje ipak prebacuje i na vlasti u BiH podsjećajući kako je "katastrofalnom" odlukom Predsjedništva te zemlje iz 2003. godine odbačen već usuglašeni protokol s vladom Ivice Račana o luci Ploče i prolazu kroz Neum.

PEKING - Kineski ministar zdravstva Gao Qiang u srijedu je branio vladu od optužbi za zataškavanje slučajeva ptičje gripe, ustvrdivši da liječnici u ruralnim područjima nemaju dovoljno opreme ni dovoljno znanja da uopće prepoznaju zarazu ptičjom gripom. "Ne brine me mogućnost da se na raznim razinama vlasti zataškava epidemija, ali me brine nesposobnost našeg medicinskog lokalnog osoblja da, zbog slabe stručnosti i razmjerno zastarjele opreme, dijagnosticira i otkrije epidemiju na vrijeme", rekao je Gao na konferenciji za novinare. Kina je ove godine prijavila 30 slučajeva zaraze smrtonosnim virusom ptičje gripe H5N1 kod peradi u 11 provincija širom zemlje te tri slučaja zaraze ljudi preko peradi, od kojih su dva završila smrću. Nema prijavljenih slučajeva zaraze s čovjeka na čovjeka.

LIBREVILLE - Afrički državnik s najduljim stažom, predsjednik Gabona Omar Bongo na nedjeljnim je izborima osvojio još jedan sedmogodišnji predsjednički mandat, pokazuju rezultati objavljeni u utorak. Ministar unutarnjih poslova te srednjoafričke države Clotaire Ivala objavio je na državnoj televiziji da je Bongo, koji vlada od 1967., osvojio 79,2 posto glasova. On je glatko pobijedio četiri opozicijska izazivača, među kojima je najuspješniji, Pierre Mamboundou osvojio tek 13,6 posto glasova. Natječući se za svoj treći mandat od uvođenja višestranačja 1990., Bongo je birače u Gabonu uvjeravao da jedino on može jamčiti mir i stabilnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙