FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

EREVAN - Armenci su u nedjelju izašli na referendum o ustavnim promjenama koje je potaknulo Vijeće Europe i koje bi trebale ojačati ulogu parlamenta nasuprot ulozi predsjednika, no oporba je pozvala na bojkot glasovanja. Oko 2.3 milijuna Armenaca trebalo bi odobriti ili odbaciti prijedlog koji predviđa smanjenje ovlasti predsjednika u korist vlade i parlamenta i priti jamstva za neovisnost sudstva. Ustavne promjene trebale bi olakšati i stjecanje dvostrukog državljanstva, što bi milijunima Armenaca u iseljeništvu omogućilo stjecanje armenskog državljanstva.

GROZNI - Čečeni su u nedjelju ujutro počeli glasovati na izborima za lokalni parlament u kojem će sjediti 58 zastupnika. Ukupno 600.000 Čečena s pravom glasa birat će između 353 kandidata, a sve će se odvijati pod budnim okom oko 24.000 pripadnika policije i vojske. Na izborima sudjeluje sedam stranaka a politički promatrači vjeruju da će najveći dio glasova dobiti pristaše Ramzana Kadirova, sina ubijenog čečenskog predsjednika Ahmada Kadirova koji je ubijen 2004. godine. Moskva se nada da će izbori za parlament pomoći u stabilizaciji stanja u Čečeniji, gdje je u višegodišnjim sukobima između pobunjenika i ruskih snaga reda stradalo više od 100.000 vojnika i civila.

YANGON - Vojna hunta u Mianmaru (bivša Burma) produžila je za još 12 mjeseci kućni pritvor oporbenoj čelnici i dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, izjavio je za Reuters izvor pri ministarstvu unutarnjih poslova u Yangoonu. Izvor prenosi da su dužnosnici vojnog režima posjetili Suu Kyi u njezinu domu u Yangonu i upoznali je s tom odlukom točno godinu dana nakon isteka prethodnog prudužetka pritvora od 12 mjeseci. U Lwin, glasnogovornik njezine Nacionalne lige za demokraciju koja je uvjerljivo osvojila izbore 1990. godine a koje vojska nije priznala, da nisu službeno upoznati s takvom odlukom ali da nisu iznenađeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙