FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Prekidi struje Albaniju stoje pola postotnog boda gospodarskog rasta

TIRANA, 22. studenog 2005. (Hina/dpa) - Nastavljeni prekidi opskrbeelektrične energije u Albaniji usporit će gospodarski rast zemlje,kazao je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u albanskojprijestolnici.
TIRANA, 22. studenog 2005. (Hina/dpa) - Nastavljeni prekidi opskrbe električne energije u Albaniji usporit će gospodarski rast zemlje, kazao je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u albanskoj prijestolnici.

"Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporit će na pet posto naspram očekivanih 5,5 posto", kazao je novinarima čelnik izaslanstva MMF-a Istvan Szekely.

Suočavajući se s preopterećenom dalekovodnom električnom mrežom albanska energetska korporacija KESH ove je godine ponovno bila prisiljena uvesti planirane prekide isporuke električne energije, dok su se političari borili ne bi li osigurali njezin uvoz.

"U nekoliko posljednjih tjedana poduzete su mjere kako bi se povećao uvoz električne energije", kazao je Szekely."Pa ipak, treba uložiti dodatne napore kako bi se pozitivno usmjerilo poslovanje KESH-a".

Dodao je da albanske vlasti moraju poduzeti mjere kako bi se raščistili zaostali neplaćeni računi za potrošnju električne energije za ovu godinu.

Kako je objavio site energyobserver, prekidi opskrbe električne energije u zemlji u proteklih su deset dana u prosjeku trajali po osam sati dnevno, no u nekim područjima i do 18 sati u jednom danu.

Gospodarski trošak dosegnuo je 30 milijuna dolara dnevno, navodi taj site, ne računajući pritom 80 milijuna dolara koje su kompanije i domaćinstva utrošili na generatore struje. Krizu je prouzročila suša koja je ispraznila akumulatore, no i godine zapostavljanja dalekovodne električne mreže, objavljeno je na tom siteu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙