FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija obećala pomoći financiranju MMF-ova zajma za pomoć siromašnima

LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Britanija, Francuska iSaudijska Arabija obvezale su se financirati novi oblik kreditiranjaMeđunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se pomoglo siromašnimzemljama da se bolje nose s gospodarskim šokovima poput rastućihcijena nafte.
LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Britanija, Francuska i Saudijska Arabija obvezale su se financirati novi oblik kreditiranja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se pomoglo siromašnim zemljama da se bolje nose s gospodarskim šokovima poput rastućih cijena nafte.

Britanija se obvezala pomoći financiranju s 85 milijuna dolara te objavila da će Francuska i Saudijska Arabija uskoro objaviti svoje doprinose.

Cilj takvog oblika kreditiranja jest ublažiti zemljama utjecaj visokih cijena nafte, naglih promjena u cijenama izvoznih roba, prirodnih katastrofa ili kriza u susjednim zemljama, kazao je britanski ministar financija Gordon Brown u svojem priopćenju.

Brown je pozvao zemlje proizvođače nafte koje ostvaruju koristi od udvostručenja cijena nafte od prošle godine da se priključe tom novom obliku kreditiranja. On je kazao da su potrebne donatorske pomoći od 700 milijuna dolara kako bi se subvencioniralo ukupno kreditiranje u visini 2,8 milijardi dolara tijekom prvih pet godina.

"Visoka cijena nafte dovela je do značajnih transfera novca iz potrošača u proizvođače nafte, a procjenjuje se da je taj iznos 800 milijardi dolara u protekle dvije godine", kazao je Brown u priopćenju britanskog ministarstva financija u Londonu nakon razgovora između Browna i njegovih kolega iz Francuske i Saudijske Arabije.

"Taj novi oblik MMF-ova kreditiranja igrat će ključnu ulogu u podupiranju smanjenja siromaštva u nekim od najosjetljivijih zemalja u svijetu, osiguravajući da razvoj ne bude potkopavan promjenama gospodarskih uvjeta", kazao je Brown. Dodao je da su potrebni dodatni doprinosi ostalih donatora, uključujući naftne proizvođače, kako bi se u potpunosti financirao novi oblik kreditiranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙