FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugrožen opstanak crvene tune u Mediteranu

RIM, 17. studenog 2005. (Hina/AFP) - Pretjerani izlov crvene tune uvodama Mediterana, mogao bi desetkovati ovu vrstu ribe u tom području,upozorili su u četvrtak dužnosnici Svjetskog fonda za očuvanje prirode(WWF).
RIM, 17. studenog 2005. (Hina/AFP) - Pretjerani izlov crvene tune u vodama Mediterana, mogao bi desetkovati ovu vrstu ribe u tom području, upozorili su u četvrtak dužnosnici Svjetskog fonda za očuvanje prirode (WWF).

Ako mediteranske zemlje, u čijim se vodama organizira ulov crvene tune, ne postanu organiziranije kada je riječ o ovom problemu, u dogledno vrijeme moglo bi zaprijetiti "potpuno istrjebljenje" te riblje vrste, stoji u priopćenju WWF-a.

Prema podacima kojima raspolaže organizacija, između 45.000 i 50.000 tona crvene tune, iznimno tražene i cijenjene na japanskom tržištu, ulovljeno je u Mediteranu tijekom 2004., što je puno više od ranije dogovorene količine od 32.000 tona, što je odobrilo Međunarodno povjerenstvo za očuvanje raznih vrsta tuna u Atlantiku (ICCAT).

"U sezoni 2005., koja još nije završena, situacija je još gora", stoji u priopćenju te nevladine organizacije koja već dulje vrijeme upozorava ne pretjeranu eksploataciju ove riblje vrste.

WWF osuđuje raširenu praksu "farmi tuna" u kojima se "divlje" tune tove, prije nego što stignu u reprodukcijsku dob, čime je onemogućeno njihovo razmnožavanje prirodnim putem. WWF također ističe da se u spomenutim farmama u razdoblju između 2002. i 2004. s početne proizvodnje od 14.620 tona tuna, prešlo na proizvodnju 22.500 tona ove vrste ribe. Organizacija posebno kritizira libijske vlasti, te poziva EU da poduzme odgovarajuće sankcije protiv nekih svojih članica koje ne poštuju ranije dogovorene brojke s ICCAT-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙