FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barcelona: Euromed - 10 godina poslije

ZAGREB/BARCELONA, 25. studenoga 2005. (Hina) - Na desetgodišnjicuosnutka Euromediteranskog partnerstva u nedjelju će se u Barceloniprvi put okupiti šefovi država i vlada zemalja članica toga foruma,među kojima je i Hrvatska, osmišljenog u svrhu promicanja dijaloga isuradnje Europske unije s državama Mediterana, sa zadaćom da procijenedosad učinjeno i zacrtaju projekte za sljedećih pet godina.
ZAGREB/BARCELONA, 25. studenoga 2005. (Hina) - Na desetgodišnjicu osnutka Euromediteranskog partnerstva u nedjelju će se u Barceloni prvi put okupiti šefovi država i vlada zemalja članica toga foruma, među kojima je i Hrvatska, osmišljenog u svrhu promicanja dijaloga i suradnje Europske unije s državama Mediterana, sa zadaćom da procijene dosad učinjeno i zacrtaju projekte za sljedećih pet godina.

Na prvome summitu Euromed-a u njegovu "rodnom gradu" (naziva se i Barcelonski proces ili Barcelonska deklaracija), koji će se 27. i 28. studenoga održati na tako visokoj razini, jer su se na sedam dosadašnjih konferencija okupljali ministri, sudionici će donijeti Deklaraciju te Kodeks ponašanja protiv terorizma kao odgovore na izazove stoljeća kakvi su terorizam, politički i gospodarski problemi te migracije.

Hrvatsku će u Barceloni predstavljati premijer Ivo Sanader, a izaslanstvo iz Hrvatske prvi je put, tada još u svojstvu diplomatskog gosta, sudjelovalo na 3. Euromediteranskoj konferenciji u Stuttgartu 1999. godine.

EU je 2005. proglasila Godinom Mediterana kao dokaz obnove interesa za tu regiju, a Barcelonski proces dosad je dobro napredovao zaključivši Sporazume o partnerstvu sa svim zemljama regije osim sa Sirijom.

Tri velika projekta foruma su ambiciozni ciljevi stvaranja Zone slobodne trgovine (FTA) do 2006., zatim stvaranje prostora mira, stabilnosti i demokracije kroz politički dijalog i sigurnost te konačno povezivanje naroda regije društvenim, kulturnim, humanitarnim vezama kroz dijalog među kulturama i općenito sve jaču suradnju civilnog društva.

EU je glavni partner mediteranskih zemalja u trgovini i uslugama (s više do 50 posto), najveći strani ulagač u regiju i najveće emitivno područje turista koji posjećuju Sredozemlje.

Unija je i najveći donator te je od samog osnutka Euromed-a podupirala modernizaciju i reforme u partnerskim zemljama kroz paket tehničke i financijske pomoći zvan MEDA koji je za razdoblje 1995.-1999. iznosio 3,43 milijarde eura, dok MEDA II. za 2000.-2006., iznosi 5,5 milijardi dolara.

Sredstvima iz MEDA-e financirani su vrlo raznoliki projekti poput izgradnje vodoopskrbnog sustava u Jordanu ili pak kontrole širenja pustinje u regiji. Kroz Europsku investicijsku banku ulagalo se u jačanje privatnog sektora.

Uoči summita u Barceloni su se okupili predstavnici gospodarskog sektora i na dvodnevnom skupu 21. i 22. studenoga analizirali politiku proteklog desetljeća te donijeli Deklaraciju u devet točaka koja treba biti uključena u konačnu Barcelonsku deklaraciju 2005.

Gospdarstvenici se tim tekstom obvezuju jačati utjecaj privatnog sektora u kreiranju politike Euromediteranskog partnerstva, općenito jačati privatni sektor te poboljšati uvjete rada malih i srednjih poduzeća, stimulirati trajno obrazovanje, istraživanje, konkurentnost i ulaganje u infrastrukturu, znanje, ekologiju i nove tehnologije, te poticati projekte žena poduzetnica.

Kroz forum se osim relacije u suradnji EU-Mediteran, zagovara što snažnije regionalno povezivanje na relaciji jug-jug.

Euromed je u svoje ciljeve upisao i stvaranje prostora dijaloga kroz Euromediteransku parlamentarnu skupštinu koja peridoički okuplja 240 zastupnika iz mediteranskog bazena. Među zastupnicima su predstavnici i izraelskog i palestinskog naroda iako su konferencije Euromed-a katkad protjecale u znaku bojkota arapskih zemalja čiji su predstavnici izbjegavali susret s izraelskim izaslanstvom.

Barcelonski proces čini 38 članica: 25 članica EU, četiri kandidatkinje za EU (Bugarska, Hrvatska, Rumunjska,Turska), neuropske mediteranske zemlje (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Palestinska vlast, Sirija, Tunis), te dvije mediteranske zemlje u statusu stalnih promatrača (Libija i Mauritanija).

Na summitu će sudjelovati i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te povjerenica EK za vanjske poslove Benita Ferrero Waldner, predstavnici Vijeća Europe, predstavnici Ujedinjenih naroda, Arapske lige, Europske investicijske banke, OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte), gosti promatrači, organizacije euromediteranskog predznaka (Socijalni mediteranski forum, Građanski euromediteranski forum, Euromediteranski forum kultura, Ženska mediteranska mreža, Mreža nevladinih udruga mediterana za ekologiju i održivi rast i druge).

Zaklada Anne Lindh za dijalog među kulturama, inaugurirana u Aleksasndriji 2005., u spomen na ubijenu švedsku ministricu vanjskih poslova, također će biti predstavljena kao platforma za međukulturnu razmjenu na Mediteranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙