FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Montreal: Zaštititom šuma protiv globalnog zagrijavanja

MONTREAL , 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Zaštita i očuvanje šumau svijetu moglo bi postati novo važno područje u borbi protivglobalnog zagrijavanja, tako da bogate zemlje stanovnicima zemaljaTrećeg svijeta omoguće zaradu koja bi se koristila za gospodarenjedrvnim resursima i sadnju novih stabala, prenosi Reuters.
MONTREAL , 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Zaštita i očuvanje šuma u svijetu moglo bi postati novo važno područje u borbi protiv globalnog zagrijavanja, tako da bogate zemlje stanovnicima zemalja Trećeg svijeta omoguće zaradu koja bi se koristila za gospodarenje drvnim resursima i sadnju novih stabala, prenosi Reuters.

"Sadašnje je stanje neprihvatljivo", ocijenjeno je u prijedlogu Papue, Nove Gvineje i Coste Rice koji je predstavljen na summitu o klimatskim promjenama u Montrealu.

Oni su ujedno izrazili žaljenje zbog nedostatnih poticaja koji bi mogli usporiti ubrzanu sječu šuma koja se provodi zbog stvaranja poljoprivrednih dobara.

"Globalno gledajući, nakon efekta staklenika, sječa tropskih šuma drugi je glavni uzrok klimatskih promjena na našem planetu", stoji u izvješću, u kojem se također kaže da bi najviše napora trebalo bi uložiti u smanjenje emisije plinova iz tvornica u industrijaliziranim zemljama.

Stanovnici zemalja koje geografski pripadaju područjima s tropskim šumama u posljednje su vrijeme usporili proces sječe šuma, a smatraju da bi im financijski poticaj koji bi došao od bogatih zemalja mogao donijeti zaradu koja bi omogućila promicanje boljeg načina poslovanja vezanog za iskorištavanje drva te sadnju novih stabala.

Također su mišljenja da sječa šuma od Amazone do Afrike predstavlja milijarde dolara gubitka. Osim toga, tropske prašume dom su polovini životinjskih i biljnih vrsta na našem planetu te su ključan izvor hrane, građevnog materijala i lijekova za njezine stanovnike.

Prema podacima UN-a od 2000. do 2005. posječeno je 7,3 milijuna hektara šuma, što površinom odgovara veličini jedne Paname ili Sierra Leonea.

Richard Kinley, predsjednik tajništva UN-ove Konvencije o klimatskim promjenama obećao je da će prijedlog biti razmotren te da će se donijeti konkretno izvješće u roku od godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙