FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Carla del Ponte nezadovoljna suradnjom

suradnjom i ljutnju što su Mladić iKaradžić još na slobodi , a srbijanski premijer Vojislav Koštunica jeobećao pristup svim dokumentima i arhivima uključujuči i vojne čija jenedostupnost stvarala velike probleme u suradnji .
Beograd,8.prosinca 2005.(Hina) - Glavna tužiteljica Tribunala za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) Carla Del Ponte u četvrtak je posjetila Beograd i izrazila nezadovoljstvo suradnjom i ljutnju što su Mladić i Karadžić još na slobodi , a srbijanski premijer Vojislav Koštunica je obećao pristup svim dokumentima i arhivima uključujuči i vojne čija je nedostupnost stvarala velike probleme u suradnji .

"Beograd sada ne surađuje s nama. Ovdašnji dužnosnici moraju biti svjesni da ne postoji način izbjegavanja ispunjavanja svih obveza. Idućeg tjedna u Vijeću sigurnosti UN-a, ne bude li do tada napretka, moja ocjena o suradnji Srbije neće biti pozitivna", izjavila je Carla del Ponte za beogradski Radio B 92.

Ona je dodala da u suradnji ima puno teškoća, ne samo zbog izostanka uhićenja bjegunaca koji se skrivaju na teritoriju Srbije, već i zbog toga što nismo dobili sve potrebne dokumente kojima moramo imati pristup. "To nije prihvatljivo i ja ću o tome izvijestiti Vijeće sigurnosti", izjavila je del Ponte

"Ljuta sam zbog toga što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić još na slobodi i razočarana što ih Beograd još nije uhitio", rekla je Carla del Ponte tijekom prijepodneva u četvrtak u razgovoru sa sudionicima konferencije koja je bila posvećena vladavini prava i odnosu prema prošlosti koju je organizirala nevladina udruga Incijativa mladih za ljudska prava.

"Stvarno je skandal da su oni još na slobodi. Neću govoriti o Mladiću jer vjerujem da nas on sluša i gleda televiziju. Neka prvo dođe u Haag , pa ćemo onda o njemu govoriti", rekla je del Ponte dodajući da "ipak još malo vjeruje srpskim vlastima" jer "u načelu veruje svima, dok se ne dokaže suprotno".

Ona je pozvala vlasti u Srbiji da rasvijetle napade na aktiviste koji podržavaju rad Haaškog tribunala i da podrže zajednicu nevladinih organizacija u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙