FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Svijet - za srijedu, 7. prosinca

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 7. prosinca.#L#
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 7. prosinca.#L#

IZMIR - Drugog dana boravka u Turskoj Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetit će Izmir gdje će sudjelovati na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu i otvoriti počasni konzulat Hrvatske u tom gradu.

LONDON - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazočit će proglašenju državnika desetljeća u organizaciji uglednog Instituta istok-zapad (EastWest Institute) iz New Yorka. Državnikom desetljeća bit će proglašen britanski premijer Tony Blair, a Institut istok-zapad tu titulu dodjeljuje drugi put u svojoj povijesti. Prvi put dobio ju je njemački kancelar Helmut Kohl nakon ujedinjenja Njemačke. Predsjednik Mesić nazočit će dodjeli tog visokog priznanja kao poseban gost na poziv instituta. Tijekom boravka u Londonu, predsjednik Mesić sastat će se i s britanskim vicepremijerom Johnom Prescottom.

DEN HAAG - Haški sud (ICTY) izreći će presudu bosanskom Hrvatu Miroslavu Brali, koji je u srpnju ove godine priznao krivnju za ratne zločine počinjene protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima. Bralo (37) je 1993. kao 25-godišnjak bio pripadnik specijalne postrojbe HVO-a "Džokeri", s kojom je sudjelovao u napadu na Ahmiće kod Viteza 16. travnja 1993. kada je ubijeno 116 Bošnjaka. Na temelju sporazuma s Tužiteljstvom priznao je krivnju po svih osam točaka optužnice, koja ga po osobnoj odgovornosti tereti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ubojstvo, mučenje, silovanje, nehumano postupanje i protupravno zatvaranje civila, kao zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine.

DEN HAAG - Rasprava o prijedlogu Tužiteljstva ICTY-a da se postupak protiv bivšeg oficira JNA Vladimira Kovačevića Ramba, optuženog za granatiranja Dubrovnika 1991., prepusti pravosuđu Srbije i Crne Gore.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA, Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću pred ICTY-em, optuženima za pokolj na Ovčari u studenom 1991.

BEOGRAD - Rumunjski i grčki ministri vanjskih poslova Razvan Ungreanu i Petros Molivijatis te državni tajnik u MVPEI-u Hido Bišćević, u svojstvu predstavnika Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), razgovarat će s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem o pregovorima o statusu Kosova.

BRUXELLES - Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a (i 8. prosinca).

KIJEV - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u posjetu Ukrajini.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush govori o borbi protiv terorizma i ratu u Iraku.

LOS ANGELES - Nominacije za Grammy, najvažniju nagradu u glazbenoj industriji.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nenad Zlatović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Večer: Domagoj Janković

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: **385-1-4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙