FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 24. studenoga

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu za četvrtak, 24. studenoga.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu za četvrtak, 24. studenoga.

PIEŠTANY, Slovačka - Počinje sastanak predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI), uz sudjelovanje hrvatskog premijera Ive Sanadera (i 25.11.) SEI je najstarija i najveća inicijativa za regionalnu suradnju nastala u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada komunističkog sustava. Utemeljile su je 1989. godine Austrija, Italija, Mađarska i tadašnja SFRJ.

SARAJEVO - Bivši zapovjednik Vojske Federacije BiH general Atif Dudaković svjedočit će u četvrtak na državnom Sudu BiH kao svjedok optužbe u postupku protiv bivšega ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce i nekadašnjeg dozapovjednika Vojske Federacije BiH generala Dragana Ćurčića. Njih dvojicu, skupa s bivšim članom Predsjedništva BiH Antom Jelavićem, optužnica tereti da su zauzimanjem za uspostavu hrvatske samouprave u proljeće 2001. godine poticali raspuštanje iz vojarni hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH (HVO) i time podrivali obrambenu moć BiH. Prci i Ćurčiću se sudi odvojeno od Jelavića jer je on u bijegu nakon nedavne nepravomoćne presude od 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka".

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu pred Haškim sudom (ICTY).

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel sastat će se s visokim predstavnikom Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom. Kako se navodi u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova, Rupel i Solana razgovarat će o "daljnjem širenju Europske unije, pa i u kontekstu bilateralnih odnosa Slovenije s državama koje su uključene u taj proces". Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u više je navrata ocijenilo da bi otvorena pitanja, pa i granična, između Hrvatske i Slovenije trebalo rješavati u okviru pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

BEOGRAD - Posebni izaslanik UN-a za pregovore o statusu Kosova Martti Ahtisaari u četvrtak iz Prištine dolazi u Beograd, gdje će tijekom dvodnevnog boravka razgovarati s najvišim dužnosnicima Srbije i državne zajednice Srbije i Crne Gore. Kako je najavljeno, Ahtisaari će se u četvrtak sastati sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, dok je za petak najavljen susret s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

LONDON - Posjet nove njemačke kancelarke Angele Merkel koja će s premijerom Tonyjem Blairom prvenstveno razgovarati o financijskoj perspektivi EU za razdoblje 2007-2013.

BEČ - Sastanak Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na kojem će glavna tema biti Iran.

OTTAWA - Kanadska oporba najavila je da će zatražiti glasovanje u parlamentu o povjerenju premijeru Paulu Martinu, ako on odbije raspustiti parlament u siječnju i zakazati izbore za veljaču.

DEŽURNI U VPR-u:

Noć: Robert Šalinović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Duška Gerić Koren

Tel. 385 1 4808 645

Fax. 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙