FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priopćenje hrvatske Vlade o uhićenju generala Gotovine

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - U povodu uhićenja generala AnteGotovine na Kanarskim otocima hrvatska Vlada objavila je priopćenje ukojem se uz ostalo navodi da je to potvrda istinitosti tvrdnji da nijebio u dosegu hrvatskih vlasti, te da će se nastavljajući suradnju sHaaškim tribunalom i u svim postupcima protiv državljana Hrvatskekoristiti pravni instrument amici curiae.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - U povodu uhićenja generala Ante Gotovine na Kanarskim otocima hrvatska Vlada objavila je priopćenje u kojem se uz ostalo navodi da je to potvrda istinitosti tvrdnji da nije bio u dosegu hrvatskih vlasti, te da će se nastavljajući suradnju s Haaškim tribunalom i u svim postupcima protiv državljana Hrvatske koristiti pravni instrument amici curiae.

Svatko tko je optužen, navodi se u priopćenju, mora se suočiti s optužnicom, pojaviti se pred sudom i odgovoriti na tu optužnicu. Presumpcija nevinosti - da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno - vrijedi u svakom, pa tako i u ovom konkretnom slučaju.

Svima nama u Hrvatskoj potpuna istina u najvećem je interesu. Domovinski rat bio je obrambeni, pravedan, legitiman i osloboditeljski. Hrvatska je bila žrtva agresije i imala je pravo na samoobranu i oslobađanje svojih okupiranih teritorija. Hrvatska će s najvećom pozornošću pratiti daljnji tijek zbivanja u ovom slučaju, nastavljajući punu suradnju s Tribunalom u Hagu, i u svim postupcima protiv državljana Hrvatske koristiti pravni instrument amici curiae, stoji u priopćenju.

Također se navodi da je uhićenje Gotovine u Španjolskoj potvrda istinitosti tvrdnji Republike Hrvatske da on nije u dosegu hrvatskih vlasti i ne nalazi se na teritoriju Hrvatske. Time je potvrđena vjerodostojnost RH i svih institucija hrvatske državne vlasti, te njezine potpune suradnje s Tribunalom u Hagu. Bili su u pravu svi oni koji su nam vjerovali i pružali potporu u trenucima kada su se dovodili u sumnju napori Hrvatske u suradnji s Tribunalom. Sada se pokazalo da tim sumnjama nije bilo mjesta, navodi se u priopćenju.

Dodaje je se da nitko ne može biti iznad, niti izvan zakona. Vladavina prava jedno je od temeljnih načela na kojima je utemeljena Republika Hrvatska, kako glede domaćih zakona, tako i kad je riječ o međunarodnim obvezama Hrvatske. To u svakom slučaju uključuje i Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, kojeg je Hrvatski sabor usvojio još u travnju 1996, stoji u Vladinom priopćenju .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙