FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan odbacio HDZ-ove prozivke da je potpisao loš SSP

ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas jeodbacio i nastavkom podmetanja nazvao prozivke iz HDZ-a da je 2001.kao premijer loše ispregovarao i potpisao Sporazum o stabilizaciji ipridruživanju (SSP) jer je njime, suprotno nacionalnim interesima,omogućeno da od 2009. stranci mogu stjecati nekretnine u Hrvatskoj.
ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je odbacio i nastavkom podmetanja nazvao prozivke iz HDZ-a da je 2001. kao premijer loše ispregovarao i potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) jer je njime, suprotno nacionalnim interesima, omogućeno da od 2009. stranci mogu stjecati nekretnine u Hrvatskoj.

"HDZ se nastavlja ponašati poput sipe jer i dalje sipa crnilo pošto ne može riješiti svoje probleme, kao što je sporazum s Austrijom", izjavio je Račan na konferenciji za novinare u Saboru.

Premijera i čelnika HDZ-a Ivu Sanadera pozvao je da javno i nedvosmisleno kaže je li ovim otvaranjem problema oko SSP-a njegova stranka i Vlada učinila zaokret u odnosima spram EU, "da li se vraća na politiku prema EU koju je imala prije četiri ili pet godina".

Naglasio je da ni jedna država ne može ući u EU ako ne prihvati načelo da nema diskriminacije oko stjecanja vlasništva, napominjući da su u samom SSP-u navedene iznimke kod otvorenog tržišta nekretninama - ne mogu se stjecati nekretnine na poljoprivrednom i zemljištu koje je pod zaštitom prirode, te nekretnine za koje je javni interes takav da se ne smiju prodavati.

U tijeku su i, ističe Račan, pregovori o ulasku Hrvatske u EU u kojima se mogu izboriti još neke iznimke, pa i odgode.

Račan se ne slaže ni s tvrdnjama HDZ-ovaca da je za ratifikaciju Sporazuma s Austrijom o naknadi imovine 'folksdojčerima' potrebna dvotrećinska saborska većina, jer, kaže, pravni i ustavni stručnjaci smatraju da je dovoljna obična većina.

"Razumijem zašto je HDZ posegnuo za interpretacijama Ustava, jer je činjenica da za sporazum u Saboru ne može dobiti dvotrećinsku potporu Sanaderu samo alibi da to (sporazum) ne može realizirati", ocijenio je Račan.

Upitan hoće li i nekoliko bivših SDP-ovih zastupnika, onih iz bivšeg saziva, slijediti primjer Tonina Picule i vratiti novac od naknada putnih troškova, budući da žive unutar 50 kilometara od Zagreba, Račan je odgovorio da preuzima na sebe da "se to anulira".

"No, za razliku od HDZ-a, mi mislimo da naši ljudi mogu griješiti i te ćemo greške ispraviti", rekao je Račan i istaknuo da se SDP protivi isplaćivanju tih naknada, te odbacuje tvrdnje HDZ-ovaca da je prijedlog za povećanjem naknada došao iz oporbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙