FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Održana sjednica Pododbora za unutarnje tržište RH i EK

BRUXELLES, 7. prosinca 2005. (Hina) - Sjednica Pododbora za unutarnjetržište između Hrvatske i Europske komisije (EK) održana je u srijeduu Bruxellesu i na njoj su obrađena područja državnih potpora,tržišnoga natjecanja, intelektualnoga vlasništva, zaštite potrošača,javnoga zdravstva, javne nabave i financijsko-bankarskoga sektora.
BRUXELLES, 7. prosinca 2005. (Hina) - Sjednica Pododbora za unutarnje tržište između Hrvatske i Europske komisije (EK) održana je u srijedu u Bruxellesu i na njoj su obrađena područja državnih potpora, tržišnoga natjecanja, intelektualnoga vlasništva, zaštite potrošača, javnoga zdravstva, javne nabave i financijsko-bankarskoga sektora.

Jednogodišnje sjednice Pododbora održavaju se u kontekstu provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između RH i Europske unije koji je stupio na snagu 1. veljače, izvijestila je novinare hrvatska predsjedateljica Pododbora za unutarnje tržište Tamara Obradović.

Takve su sjednice prigoda da Hrvatska iznese "pregled učinjenoga od prošloga sastanka i najavi službeno i aktivnosti koje pojedini resori pripremaju za iduće razdoblje", rekla je Tamara Obradović.

Provedba SSP-a, prvoga institucionalnog oblika koji je Hrvatska sklopila s EU, komplementarna je procesu pregovora Hrvatske s Europskom komisijom i o njoj će ovisiti i uspjeh pojedinih od ukupno 35 poglavlja o kojima Hrvatska pregovora.

Tamara Obradović kazala je da je Komisija reagirala pozitivno na podatke koje joj je podastro Pododbor.

"Komisija je zahvalna na podacima ali iznad svega cijeni činjenicu da idemo proaktivno, da sami uviđamo nedostatke i da tražimo njihovu pomoć u rješavanju nedostataka", rekla je Obradović.

Europska komisija u srijedu je najavila donošenje novog programa zaštite javnoga zdravstva koje će stupiti na snagu 1. siječnja 2007. te pozvala Hrvatsku da aktivno svojim nacionalnim mjerama sudjeluje u provedbi toga programa.

EK je u srijedu ponovila Hrvatskoj da je potrebno provesti SSP u dijelovima koji se odnose na sektore čelika i brodogradnje, dodala je Obradović. Napomenula je da je Komisija primila na znanje čvrstu volju hrvatske strane da se ta dva sektora riješe tako što će se podići konkurentnost i održivost proizvodnje.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec preuzeo je na sebe skrb za izradu strategije i nacionalnih programa za restrukturiranje ta dva vrlo teška sektora, što je Komisija shvatila kao hrvatsko obećanje da će se stvarno uhvatiti u koštac s tim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙