FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o SSP-u

BRUXELLES, 21. studenog 2005. (Hina) - Vijeće Europske unije ovlastiloje u ponedjeljak Europsku komisiju da započne pregovore s Bosnom iHercegovinom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"što je prije moguće".
BRUXELLES, 21. studenog 2005. (Hina) - Vijeće Europske unije ovlastilo je u ponedjeljak Europsku komisiju da započne pregovore s Bosnom i Hercegovinom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "što je prije moguće".

"Vijeće je ovlastilo Komisiju da otvori pregovore što je prije moguće", stoji u zaključcima s redovitog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a koji su se okupili u ponedjeljak u Bruxellesu.

Vijeće također izražava zadovoljstvo "napretkom koji je ostvarila Bosna i Hercegovina, što je omogućilo Komisiji da preporuči otvaranje pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Bosna i Hercegovina je posljednja od pet zemalja jugoistočne Europe, za koje je EU namijenila Proces stabilizacije i pridruživanja, koja otvara pregovore o SSP-u.

Vijeće u svojim zaključcima podsjeća da će ritam kojim će se BiH približavati Europskoj uniji ovisiti o njezinoj spremnosti da usvoji i provede potrebne reforme kako bi postala održiva država koja funkcionira.

Kao područja u kojima se očekuje veći napredak u nadolazećem razdoblju navode se: razvoj zakonodavnog okvira i administrativnih kapaciteta, provedba reforme policije, usvajanje i primjena zakona o javnoj RTV te puna suradnja s Haškim sudom.

"Vijeće je istaknulo da želi da Bosna i Hercegovina odlučno djeluje kako bi se odbjegli optuženici, posebice Radovan Karadžić i Ratko Mladić, napokon priveli pravdi. Bezrezervna suradnja s ICTY-em neophodna je kako bi se došlo do trajnog pomirenja u zemlji i regiji i uklonila glavna prepreka za njezinu integraciju u EU", stoji u zaključcima.

U odluci Vijeća ne spominje se datum otvaranja pregovora, a iz diplomatskih izvora se doznaje da bi se to trebalo dogoditi 25. studenoga u Sarajevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙