FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klub HDZ-a: SSP-om žrtvovani nacionalni interesi

ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Bivši premijer Ivica Račan potpisao je 2001.Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske iEuropske zajednice, koji omogućava da državljani članica EU od 1.veljače 2009. stječu nekretnine u Hrvatskoj i time žrtvovao hrvatskenacionalne interese, ustvrdio je danas na konferenciji za novinareglasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković.
ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Bivši premijer Ivica Račan potpisao je 2001. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske zajednice, koji omogućava da državljani članica EU od 1. veljače 2009. stječu nekretnine u Hrvatskoj i time žrtvovao hrvatske nacionalne interese, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković.

S druge strane članice EU mogu i dalje zadržati ograničenja koja već sada imaju za hrvatske državljane, a koja će se ukloniti tek ulaskom Hrvatske u EU. Hrvatska će pak od tog datuma morati primjenjivati zakonodavstvo EU bez iznimki, upozorio je Jandrković.

SSP je loše ispregovaran, ishitreno potpisan i štetan za Hrvatsku, a zbog nekoliko postotaka više na lokalnim izborima 2001. tadašnji premijer potpisao je Sporazum koji je u svibnju te godine parafirao tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula, a ispregovarao tadašnji glavni hrvatski pregovarač Neven Mimica.

Jandroković drži da se moglo izboriti povoljnije uvjete za Hrvatsku da se dulje pregovaralo, međutim Hrvatskoj su stvoreni uvjeti kakve nema ni jedna druga država koja pregovara o punopravnom članstvu u EU. Rokovi za stjecanje nekretnina stranih državljana u Hrvatskoj već su utvrđeni, a da još nije sigurno hoće li Hrvatska 2009. postati punopravnom članicom.

Hrvatski će pregovarači pokušati popraviti štetu, no nije sigurno hoće li uspjeti, kazao je Jandroković.

Saborski zastupnik HDZ-a Frano Matušić govoreći o naknadama za putovanja saborskih zastupnika na sjednice je rekao da su poptuno neutemeljeni napadi iz redova SDP-a na HDZ. Ustvrdio je da je povećanje naknada traženo iz SDP-a 2004., spominjući pri tom zastupnike Matu Crkvenca i Miroslava Koreniku. Stoga je potpuno netočna tvrdnja zastupnice Željke Antunović da HDZ time pokušava primiriti svoje zastupnike i ne radi se o HDZ-ovoj inicijativi nego o praksi iz prošlog saziva Sabora, ističe Matušić.

Upitan kakva je većina potrebna za ratifikaciju Sporazuma o naknadi za oduzetu imovinu "folksdojčerima", Jandroković je odgovorio da je potrebna dvotrećinska većina i da su se oko toga konzultirali s ustavnopravnim stručnjacima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙