FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor sutra o izmjenama Zakona o javnom okupljanju

ZAGREB,7. prosinca 2005.(Hina) - Hrvatski sabor sutra će ponovnoraspravljati o izmjenama Zakona o javnom okupljanju kojima jezabranjeno okupljanje na Markovu trgu, a koje je nedavno ukinuoUstavni sud.
ZAGREB,7. prosinca 2005.(Hina) - Hrvatski sabor sutra će ponovno raspravljati o izmjenama Zakona o javnom okupljanju kojima je zabranjeno okupljanje na Markovu trgu, a koje je nedavno ukinuo Ustavni sud.

Ustavni je sud ukinuo izmjene tog Zakona, donesene sredinom srpnja, budući da su u Hrvatskom saboru izglasane običnom, a ne kvalificiranom većinom. Naime, za izmjene Zakona o javnom okupljanju glasovalo je 76 zastupnika, a budući da je riječ o organskom zakonu, za njega je potrebna kvalificirana većina od najmanje 77 glasova.

Ustavni sud je odlučio da Zakon prestaje važiti 31. ožujka iduće godine, i tako ostavio zakonodavcu četiri mjeseca da pronađe jedan zastupnički glas koji bi bio dovoljan za valjano izglasavanje zakona ili, pak, da predloži nova zakonska rješenja.

Zakonske izmjene propisuju zabranu okupljanja u krugu od najmanje 100 metara od sjedišta najviših državnih tijela, među kojima su Hrvatski sabor, Vlada i Ustavni sud koji se nalaze na Markovu trgu.

Prije Zakona o javnom okupljanju, zastupnici će, kako je najavljeno, raspraviti izmjene Zakona o upravnim pristojbama i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, prijedlog Zakona o elektroničkoj ispravi, te dati suglasnost na Statut Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙