FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU treba izvoziti stabilnost a ne uvoziti nestabilnost zapadnog Balkana

BRUXELLES, 8. prosinca 2005. (Hina) - Europi i njezinim građanimabolje je izvoziti stabilnost nego uvoziti nestabilnost zapadnogBalkana, rekao je u četvrtak u Bruxellesu povjerenik Europske komisijeza proširenje Olli Rehn na jednodnevnom međunarodnom skupu na temuzapadnog Balkana.
BRUXELLES, 8. prosinca 2005. (Hina) - Europi i njezinim građanima bolje je izvoziti stabilnost nego uvoziti nestabilnost zapadnog Balkana, rekao je u četvrtak u Bruxellesu povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn na jednodnevnom međunarodnom skupu na temu zapadnog Balkana.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović, koja je nazočila skupu u organizaciji think-tanka Prijatelji Europe, Zaklade Konrad Adenauer, Pakta o stabilnosti te Instituta za demokraciju Constantinos Karamanlis, na temelju pozitivnih hrvatskih rezultata ustvrdila je da je magnetizam članstva u Europskoj uniji čimbenik stabilnosti.

Izlaganja na skupu na temu "Uvesti Balkan u glavna europska kretanja" najviše su se vodila oko gospodarskog razvoja i ocjene da je ekonomski razvitak važan ključ za postizanje stabilnosti.

"Za Europu i građane Europe mnogo je bolje da izvozimo stabilnost nego da uvozimo nestabilnost...To mora biti naša ključna poruka", poručio je Rehn, svjestan da dio građana EU strahuje od daljeg širenja Unije.

Međutim, status kandidata ne jamči nikako siguran ulazak, "automatizma" nema, a svaki je kandidat dužan "doslovce" ispuniti sve kriterije. Pred Balkanom je dug put i na njemu ne prometuje vlak velikih brzina, rekao je Rehn i dodao da pred nekim balkanskim zemljama predstoje godine.

Kombinirajući povoljan geografski položaj i prilagođavajući svoje zakonodavstvo i propise onima Europske unije, Hrvatska je postala "vjerodostojan partner i čimbenik stabilnosti" u regiji, rekla je ministrica Grabar Kitarović te istaknula da se "magnetizam članstva u EU" pokazao snažnim čimbenikom stabilnosti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ustvrdio je da su sve zemlje zapadnog Balkana prepoznale snagu regionalne suradnje, ali žali zbog preniske razine stranih ulaganja. Razlog tomu su jos uvijek neriješeni politički procesi i stoga je Đukanović, koji je podsjetio da će se Crnogorci iduće godine referendumski izjašnjavati o mogućoj neovisnosti o državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, pozdravio što se međunarodna zajednica priprema riješiti posljednje neriješeno pitanje u regiji a to je status Kosova. Time će se Srbiji dati prigoda da se potpuno posveti svojoj europskoj agendi i postane čimbenik stabilnosti na Balkanu, zaključio je.

Boris Vujčić, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke, drži da je trgovinska razmjena među zemljama Balkana više nego primjerena i vrlo visoka ali je "premala" s Europom, a to "je ključno pitanje za regiju u budućnosti".

Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack drži da je najveći problem regije visoka nezaposlenost koja dosiže i 70 posto na Kosovu što neposredno dovodi i do visoke stope kriminala.

Sudionici konferencije su i predsjednik Srbije Boris Tadić, te Bajram Rexhepi, zastupnik u parlamentu Kosova, kao i bivši talijanski premijer Giuliano Amato te iz Hrvatske Goran Radman, direktor Microsofta za jugoistočnu Europu.

(Hina) xrt ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙