FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Slonovi se ne mogu napiti od fermentirane marule

JOHANNESBURG , 8. prosinca 2005. (Hina) - Sve koji su vidjeli film "Tadivna stvorenja", u kojemu životinje nakon konzumiranja fermentiranihplodova marule pijano teturaju, a među njima i slonovi, razočarat ćerezultati istraživanja biologa Sveučilišta u Bristolu objavljeni učasopisu Physiological i Biochemical Zoology, koji tvrde da slonoviobožavaju jesti ovo voće, no od njega se, čak i kad je fermentirano,ne mogu "nacugati", prenosi Reuters.
JOHANNESBURG , 8. prosinca 2005. (Hina) - Sve koji su vidjeli film "Ta divna stvorenja", u kojemu životinje nakon konzumiranja fermentiranih plodova marule pijano teturaju, a među njima i slonovi, razočarat će rezultati istraživanja biologa Sveučilišta u Bristolu objavljeni u časopisu Physiological i Biochemical Zoology, koji tvrde da slonovi obožavaju jesti ovo voće, no od njega se, čak i kad je fermentirano, ne mogu "nacugati", prenosi Reuters.

Marula je temeljni sastojak poznatog južnoafričkog likera. Slonovi vole konzumirati marulu u doba kad ona dozrije i to "berući" je sa stabla, radije nego da već napola ili potpuno fermentirano voće skupljaju s tla.

Ustanovljeno je da nakon što odleže na tlu četiri dana plodovi prirodno fermentirane marule sadrže oko tri posto etilnog alkohola. Autori istraživanja tvrde da se, čak i kad pojedu veću količinu fermentirane marule slonovi teško mogu "opiti" te objašnjavaju da slon istodobno konzumira "ogromne količine vode i druge raznovrsne hrane", a postotak etilnog alkohola sadržan u marulama za njihov je organizam preslab, pa se slonovi ne mogu "nacugati", prenosi AP.

Autori studije predvođeni biologom Stevom Morrisom iznijeli su još jedan zanimljiv podatak vezan uz slonove i alkohol. Naime, ovi veliki sisavci ludi su za "alkoholom, posebno azijski slonovi koji nerijetko provaljuju u trgovine u kojima se prodaje rižina rakija ili vino, kradući trgovcima piće u kojemu kasnije uživaju". Morris je kazao kako bi za "pripito" stanje slonova i ostalih životinja mogla biti odgovorna neka druga opojna sredstva, osim alkohola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙