FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proradio veliki južnoafrički teleskop

SUTHERLAND, 10. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Južnoafrička jeRepublika u četvrtak službeno pustila u rad najveći teleskop južnepolutke kojim želi uhvatiti tragove najstarijega svemira i bacitisvjetlo na način kako je svemir prestao biti "gladak" i postao"grudast".
SUTHERLAND, 10. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Južnoafrička je Republika u četvrtak službeno pustila u rad najveći teleskop južne polutke kojim želi uhvatiti tragove najstarijega svemira i baciti svjetlo na način kako je svemir prestao biti "gladak" i postao "grudast".

Veliki južnoafrički teleskop (SALT) omogućit će znanstvenicima da gledaju zvijezde i galaktike milijardu puta bljeđe od golim okom vidljivih, što svijetle kao što bi svijetlila voštanica na Mjesecu, gledana sa Zemlje.

Novim će se teleskopom istraživati kvazari koji nalikuju sjajnim zvijezdama u središtu galaktika, ali se vjeruje da energiju crpe iz crnih rupa. Znanstvenici će proučavati i neke od najudaljenijih objekata u svemiru, svjetlo kojih sada dopire do nas, a krenulo je prije više milijarda godina.

"SALT nam omogućuje pogled u davnu prošlost", kaže znanstvenik toga projekta David Buckley.

"Kad je svemir bio veoma mlad, bio je gladak i jednolično distribuiran, a sada je prilično grudast", dodaje Buckley.

"Promatramo noćno nebo i zvijezde rasute po njemu. Želimo saznati kako se to dogodilo", rekao je Buckley.

SALT je golem šesterokut promjera 11 metara ispunjen malim šesterokutnim zrcalima. Prve slike udaljenih galaktika uhvatio je u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙