FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Film "Oliver Twist" prilagođen slijepima prikazan u CineStaru

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Uz kino projekciju filma RomanaPolanskog "Oliver Twist" danas je u zagrebačkom multiplexu CineStar,po prvi puta u Hrvatskoj, priređeno zvučno tumačenje filma slijepimosobama.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Uz kino projekciju filma Romana Polanskog "Oliver Twist" danas je u zagrebačkom multiplexu CineStar, po prvi puta u Hrvatskoj, priređeno zvučno tumačenje filma slijepim osobama.

Svim posjetiteljima u prepunoj kino dvorani, slijepoj djeci i odraslima, podijeljene su slušalice putem kojih im je tumač opisivao sve što se događa na ekranu, prenosio vizualne efekte i događanja u filmu te čitao dijaloge.

"U zemljama Europske unije animiranje kino projekcija za slijepe putem simultanog tumačenja stalna je praksa, a mi se nadamo da će se uskoro uvesti i kod nas", kazala je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli".

Projekcija je organizirana u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca.

Kao pokrovitelji projekta uključili su se CineStar koji je dodijelio dvoranu, Blitz Film & Video distribucija omogućio je besplatno prikazivanje filma, tvrtka "Simultana" ustupila je slušalice, a zagrebački gradski Ured za zdravstvo financirao je tiskanje ulaznica i organizacijske troškove.

"Slijepe osobe idu u kino s prijateljima ili rodbinom koji im tumače film, ali naše šaputanje ostali posjetitelji tumače kao brbljanje i ometanje filma", pojašnjava Marijon ističući da je organiziranje stalnih tumača za sve filmove jedino rješenje.

Današnju je pilot-projekciju filma slijepima tumačio prijatelj jedne slijepe osobe, koji je u tome već uvježban i ima osjećaj za vjerno prenošenje situacija na ekranu.

Udruga "Zamisli" svoj će projekt za uvođenje tumača u sve kino dvorane poslati Ministarstvu kulture i nadaju se njihovoj potpori.

Udruga je danas dodijelila i priznanja gradovima i institucijama koji su se proteklih godina potrudili prilagoditi invalidima - Čakovcu, Krku, Rijeci, Varaždinu i Zagrebu, te zagrebačkim studentskim domovima "Cvjetno naselje" i "Ante Starčević".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙