FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski UMP imat će jednog kandidata na predsjedničkim izborima 2007.

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Francuska vladajuća stranka Savezza narodni pokret (UMP) odlučila je ovog tjedna da će imati samojednog kandidata na predsjedničkim izborima 2007. godine, nakon što suse o tome dogovorili premijer Dominique de Villepin i predsjednikstranke, ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, prenosifrancuski mediji.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Francuska vladajuća stranka Savez za narodni pokret (UMP) odlučila je ovog tjedna da će imati samo jednog kandidata na predsjedničkim izborima 2007. godine, nakon što su se o tome dogovorili premijer Dominique de Villepin i predsjednik stranke, ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, prenosi francuski mediji.

Politički odbor UMP-a, koji okuplja 73 vodećih članova stranke, odobrio je u utorak gotovo jednoglasno izmjenu stranačkog statuta koja će omogućiti članovima stranke da na kongresu u siječnju 2007. "podrže" svojeg kandidata za predsjedničke izbore, kazala je glasnogovornica stranke Valerie Pecresse, a prenosi AFP.

U članku 14 statuta ubuduće će stajati da stranački "Kongres bira kandidata za predsjedničke izbore kojeg podržava stranka, jer za predsjedničke izbore nema službenog imenovanja".

Kompromisno rješenje rezultat je amandmana što ga je iznijela ministrica obrane Michele Alliot-Marie, koja se zajedno s ostalim degolistima protivi stranačkim predizborima koji bi mogli opasno podijeliti stranku, a predsjedničke izbore smatraju prije svega "susretom jednog čovjeka i naroda".

Kandidata UMP-a članovi stranke će "podržati", a ne "imenovati" i ta nijansa omogućila je dogovor, priznao je Sarkozy, dodavši kako je riječ o sretnom trenutku za stranku u kojoj su desnica i centar konačno okrenuli stranicu podjela.

"Jedinstvo" je bila misao vodilja sastanka političkog odbora, na koji su Nicolas Sarkozy i Dominique de Villepin stigli zajedno, u istom automobilu.

"Moramo izbjeći sve svađe, sve podjele. Jednostavno zato što nam to jedinstvo i okupljanje omogućuju da svakoga dana rješavamo probleme Francuza", rekao je De Villepin novinarima nakon sastanka.

Sarkozy je objavio da će stranka osnovati povjerenstvo pod predsjedanjem Bernarda Accoyera, predsjednika kluba zastupnika UMP-a u Nacionalnoj skupštini, koje će razmotriti kako bi se mogli "proširiti načini izražavanja potpore" kandidatu UMP-a.

Pristaša stranačkih predizbora na talijanski način, Accoyer se zauzima da i "simpatizeri" stranke sudjeluju u glasovanju o potpori kandidatu.

Sarkozisti Yves Jego i Dominique Pallie istaknuli su kao "važnu" "izjavu Dominiquea de Villepina da će UMP imati samo jednog kandidata" na predsjedničkim izborima.

Odabrani kandidat imat će "političku, pravnu i materijalnu" potporu potrebu za kampanju, objasnio je Sarkozy.

Prema dužnosnicima stranke, interna pravila neće braniti drugim članovima stranke da se kandidiraju na predsjedničkim izborima, no bez potpore UMP-a.

Odluka je veliki adut za Sarkozyja, kojeg podržava većina članova stranke, no ne i jamstvo uspjeha, ističe Le Figaro i podsjeća da je Jacques Chirac imao potporu RPR-a 1981. i 1988., no to mu nije bilo dovoljno.

Sarkozy tvrdi da još nije odlučio hoće li se kandidirati za predsjedničke izbore i svoje namjere planira otkriti tek u jesen 2006.

Veliki gubitnik ove političke igre bit će vjerojatno premijer De Villepin, no ni on još nije rekao hoće li se kandidirati ili ne.

Predizborna utrka između njih dvojice smatra se već otvorenom, što je postalo očito u nedavnoj krizi u predgrađima.

Prema zadnjim anketama, Sarkzoy bi bio siguran pobjednik u drugom krugu predsjedničkih izbora kada bi mu suparnik bio kandidat ljevice ili krajnje desnice. U drugom krugu izgubio bi ipak od De Villepina koji bi dobio glasove pristaša ljevice, pod uvjetom da on uopće uđe u drugi krug.

Predsjednik Jacques Chirac ima vrlo male izglede tražiti treći mandat nakon nedavnih zdravstvenih problema i sve manje popularnosti koja je nakon neuspjeha referenduma o europskom ustavu u svibnju i nedavne krize u predgrađima dosegla najniže razine u zadnjih nekoliko godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙