FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada jača kontrolu imigracije

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Francuska vlada odlučila je uutorak, potaknuta nedavnim nemirima u francuskim predgrađima,postrožiti kontrolu imigracije, pišu francuski mediji.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Francuska vlada odlučila je u utorak, potaknuta nedavnim nemirima u francuskim predgrađima, postrožiti kontrolu imigracije, pišu francuski mediji.

U Francuskoj živi između pet i šest milijuna imigranata podrijetlom uglavnom iz frankofone Afrike i oni čine gotovo deset posto stanovništva.

Njihovo nezadovoljstvo položajem u društvu i životnim uvjetima kulminiralo je nedavnim nemirima u francuskim predgrađima zbog kojih je francuska vlada u zemlji uvela izvanredno stanje.

Prema pisanju Le Mondea, vlada je odlučila pojačati kontrolu brakova koji se sklapaju sa stranim državljanima, postrožiti uvjete za tzv. "okupljanje obitelji", te za primanje stranih studenata u zemlju.

"Želim da naša politika imigracije bude globalna, izabrana politika: to je uvjet za njezinu efikasnost", rekao je francuski premijer Dominique de Villepin u kratkoj izjavi za novinare nakon trećeg sastanka Ministarskog odbora za kontrolu imigracije.

Vlada je predložila produljenje za dvije godine razdoblja zajedničkog života nakon kojeg strani državljani koji su sklopili brak s Francuzima mogu tražiti francusko državljanstvo - četiri godine za parove koji žive u Francuskoj, a pet za one koji žive izvan njezinih granica.

Prošle godine na taj je način francusko državljanstvo steklo 34.000 ljudi, ne računajući Europsku uniju i Švicarsku, prema 13.000 1995. godine, navodi Le Figaro.

Najavljuje se i jačanje kontrole iskrenosti takvih brakova, što uključuje i proširenje ovlasti konzularnih vlasti i tužiteljstva.

Također, predlaže se produljenje na dvije godine, prema sadašnjih godinu dana, boravka u Francuskoj nakon kojeg stranci mogu podnijeti zahtjev za "okupljanje obitelji", odnosno zatražiti da u zemlju dovedu ženu i djecu.

"Okupljanje obitelji danas je drugi izvor zakonite imigracije nakon brakova. Prošle godine obuhvatilo je 25.000 ljudi i taj je broj stabilan već nekoliko godina", rekao je De Villepin.

Ističući kako je riječ o "pravu koje je zajamčeno Ustavom" i kako ga se "ne dovodi u pitanje", de Villepin je ipak kao "uvjet za dovođenje obitelji" naveo poznavanje francuskog.

Strožu kontrolu "obiteljskog okupljanja" od vlade je zatražio i francuski predsjednik Jacques Chirac u svojem obraćanju naciji 14. studenoga u povodu nasilja u predgrađima u kojima uglavnom žive imigranti.

Premijer je također zatražio veću kontrolu provođenja zakona o zabrani poligamije.

Među francuskim imigrantima postoje, naime, brojne poligamne zajednice i na vrhuncu krize u predgrađima u francuskoj javnosti pojavile su se čak rasprave o ulozi takvih nestabilnih obitelji u nemirima u kojima je sudjelovao veliki broj gnjevnih tinejdžera.

Francuska vlada odlučila je također postrožiti selekciju stranih studenata koji dolaze na studij u Francusku i po uzoru na anglosaksonske zemlje davati prednost studentima "visokih potencijala".

Francuska je nakon Sjedinjenih Država i Velike Britanije treća najprivlačnija zemlja za strane studente i svake ih godine prima oko 50.000.

Studenti s "iznimno visokim potencijalom" (magisterij...) moći će nakon završetka studija dobiti dozvolu boravka na šest mjeseci kako bi živjeli i radili u Francuskoj.

Na taj način, navodi Le Monde, na studentima će biti testiran koncept "odabrane imigracije" koji je lansirao ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, koji ga želi primijeniti i na kvalificiranu radnu snagu u svojem budućem zakonu o imigraciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙