FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga pacijenata: putni troškovi ne plaćaju se ni za teško bolesnu djecu

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih pacijenataupozorila je danas da sužavanje prava pacijenata, koje se provodi od1. listopada, i najavljena reforma zdravstva, ugrožavaju siromašne ibolesne, pa čak i teško bolesnu djecu.
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih pacijenata upozorila je danas da sužavanje prava pacijenata, koje se provodi od 1. listopada, i najavljena reforma zdravstva, ugrožavaju siromašne i bolesne, pa čak i teško bolesnu djecu.

Na konferenciji za novinare u udruzi govorili su roditelji desetomjesečne djevojčice Tine koja je rođena bez očiju, s teškom kromosomopatijom, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 1. listopada im ne pokriva putne troškove prijevoza djeteta na neophodnu fizikalnu terapiju.

Obitelj sa još dvoje školske djece živi u Drežnik Gradu, pored Plitvičkih jezera, i ne može ostvariti naknadu troškova prijevoza do pedijatra ili terapeuta u Karlovcu jer su udaljeni 80 kilometara, a HZZO pokriva samo putne troškove za prijevoz iznad 100 kilometara.

"Prihvatili smo da ne možemo dobiti naknadu za odlazak liječniku u Karlovac za drugo dvoje djece, ali Tina je 100-postotni invalid, bez očiju, ima probleme sa sluhom, motorikom, neizvjesno je hoće li ikad prohodati i osuđena je na doživotnu terapiju i skrb drugih", kazala je majka djevojčice Ljubica Vuković.

Roditelji Tinu voze dva puta tjedno na terapiju u Karlovac i dva puta tjedno u Zagreb, što mjesečno iznosi oko 1.600 kuna.

Zatražili smo da nam se plate putni troškovi za odlazak djevojčice na terapiju u "Malu kuću" u Zagreb, koja je specijalizirana za slijepu djecu s različitim poteškoćama, ali ne znamo hoće li nam se ti troškovi priznati budući da "Mala kuća" nije u sustavu zdravstva. Nismo socijalni slučajevi jer muž radi kao učitelj, ali s obzirom na sve troškove koji nas čekaju uskoro nećemo biti daleko do toga, kazala je Ljubica Vuković.

Predsjednik udruge Marijo Drlje predočio je novinarima odgovor ministra zdravstva Nevena Ljubičića o slučaju djevojčice, koji je sinoć dostavljen udruzi pacijenata.

U njemu ministar podsjeća da prema izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju obitelj Vuković ne može ostvariti naknadu troškova prijevoza do Karlovca.

"Kako bi osigurali troškove u navedenoj situaciji, Ministarstvo ne ide u izmjene važećeg zakona nego će osmisliti rješenje za pomoć roditeljima djece u najskorijoj budućnosti, a o tome će svi pacijenti biti pravovremeno obaviješteni", stoji u Ljubičićevu dopisu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙