FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić: jedna je od opcija plaćanje 10-15 posto zdravstvenih usluga

SKOPLJE, 26. studenog 2005. (Hina) - Prijedlog da - prema novom zakonuo zdravstvenom osiguranju - pacijenti plaćaju od 10 do 15 posto cijenazdravstvenih uloga samo je jedna od opcija povjerenstva Ministarstvazdravstva, rekao je danas Hini ministar zdravstva Neven Ljubičić uSkoplju, gdje je na službenom putu.
SKOPLJE, 26. studenog 2005. (Hina) - Prijedlog da - prema novom zakonu o zdravstvenom osiguranju - pacijenti plaćaju od 10 do 15 posto cijena zdravstvenih uloga samo je jedna od opcija povjerenstva Ministarstva zdravstva, rekao je danas Hini ministar zdravstva Neven Ljubičić u Skoplju, gdje je na službenom putu.

Na zamolbu da objasni kakvo se poskupljenje zdravstvenih usluga i lijekova predlaže u sklopu reforme zdravstva, što je naznačeno u njegovu razgovoru za današnji broj Večernjeg lista, ministar je rekao da će Vlada - u slučaju da prihvati jednu od predloženih opcija - tražiti suglasnost socijalnih partnera.

"Ovo je prijedlog koji sam dobio od povjerenstva. Taj prijedlog moramo usuglasiti sa svim socijalnim partnerima. Postoji nekoliko opcija. Najprije ćemo prijedloge koje je povjerenstvo sačinilo, a u kojima ima nekoliko opcija, prezentirati Vladi. Vlada će zatim vidjeti je li to ostvarivo u zadanom trenutku i poslije toga ići ćemo na usuglašavanje sa socijalnim partnerima i tražiti puni konsenzus za takve mjere", rekao je ministar Ljubičić.

To je, istaknuo je, zapravo samo jedan prijedlog povjerenstva, a pitanje je samo hoćemo li te prijedloge moći pretočiti u nešto što se zove život.

Prijedlog povjerenstva su i dvije liste lijekova. Prva lista, na kojoj će biti velik broj lijekova, bit će dostupna svima, i na nju se, po prijedlogu povjerenstva, neće plaćati nikakva doplata.

Drugim riječima, rekao je ministar, na najveći broj lijekova neće se plaćati ništa. Država podmiruje sve troškove. A neki lijekovi, koji su zapravo pandan onima na osnovnoj listi i nemaju dokazano bolje djelovanje, ali su tek došli na tržište neprovjereni, bit će na tzv. dopunskoj listi i morat će se doplaćivati, najvjerojatnije putem određenoga dopunskog osiguranja, dodao je.

Na pitanje što će biti s najtežim pacijentima koji i sada plaćaju skupu terapiju i znači li to da se onaj tko nema novca neće moći najbolje liječiti, ministar je odgovorio: "Odgovor na ovo pitanje je ne." Naime, objasnio je, upravo se tim novim zakonom želi zaštititi najosjetljivija skupina građana. Prijedlog povjerenstva je da se te skupine zaštite i zato ima nekoliko modaliteta koje će Vladin uži kabinet detaljno razmotriti i vidjeti jesu li oni provedivi.

Ministar zdravstva je rekao i da bi po prijedlogu povjerenstva veliki broj građana bio oslobođen plaćanja.

"Neće trebati platiti apsolutno ništa. Znači, prijedlog je povjerenstva da se radi doplata na određene lijekove, ali to nisu oni najskuplji. Odgovor je, znači, zaštititi sve one koji ne mogu platiti", rekao je ministar Ljubičić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙