FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unatoč gubitku uspješna "Uljanikova" poslovna godina

PULA,7. veljače(Hina) - Predsjednik Uprave pulskog brodogradilišta"Uljanik" Karlo Radolović ustvrdio je danas kako je unatoč gubitku"Uljanika" u ovoj godini koji će kretati između 130 i 150 milijunakuna, riječ o "najuspješnijoj Uljanikovoj poslovnoj godini dosad".
PULA,7. veljače(Hina) - Predsjednik Uprave pulskog brodogradilišta "Uljanik" Karlo Radolović ustvrdio je danas kako je unatoč gubitku "Uljanika" u ovoj godini koji će kretati između 130 i 150 milijuna kuna, riječ o "najuspješnijoj Uljanikovoj poslovnoj godini dosad".

Gubitak bi, kaže Radolović, bio zasigurno i veći da "Uljanik" nije racionalizirao svoje troškove i poglavito smanjio rok gradnje i isporuke broda. Na današnjoj je konferenciji za novinare održanoj povodom 149. obljetnice brodogradilišta

"Uljanik danas ima pod ugovorom gradnju 21 broda, vrijednosti 1,6 milijardu dolara, a pred zaključenjem smo ugovora za izgradnju još jednog broda. Stoga su naši navozi gotovo popunjeni do konca 2008. godine s time da su već ugovorena dva broda za 2009. a započeli smo s ugovaranjem brodova i za 2010. godinu", pojasnio je svoje tvrdnje Radolović na konferenciji za novinare održanoj povodom 149. obljetnice brodogradilišta.

S ovom godinom odnosno s preostala dva broda koja će brodogradilište isporučiti iduće godine, "Uljanik" više neće imati problema zbog cijene čelika na tržištu što je, kako je rekao Radolović, do sada uglavnom donosilo gubitke. Naglasio je da se svi novi ugovori sada ugovaraju prema cijeni čelika na dan isporuke broda.

Osvrnuvši se proces privatizacije, Radolović je potvrdio kako je pri završetku proces privatizacije društava koja nisu izravno vezana upravo za brodogradnju i strojogradnju.

Što se pak tiče pomorskog dobra, Radolović je iznio Uljanikov prijedlog po kojem bi se umanjilo vlasništvo države i fondova u Uljaniku upravo kroz pomorsko dobro čime bi se promijenio i odnos u knjizi dionica u korist malih dioničara.

"Mirovinski fond, koji danas ima više od 20 posto vlasništva, morao bi ostati naš vlasnik ali s posebnim tretmanom bez prava upravljanja ali s obaveznom dividendom. Uz to, te s desetak posto novih ulaganja odnosno strateškim partnerom radnici bi i dalje mogli upravljati Uljanikom što je i naš cilj", kazao je Radolović. Smatra da brodogradnja kao djelatnost u Hrvatskoj mora opstati.

Podsjetio je da je brodogradilište ove godine proizvelo i predalo sedam brodova i time ostvarilo izvoz od 201 milijuna dolara, kao i da je iduće godine u planu predaja šest brodova ali s ostvarenim izvozom od 245 milijuna dolara obzirom da će pulski brodograditelji graditi manje ali ujedno zahtjevnije brodove koji na tržištu imaju veću cijenu.

Komentirajući stanje u brodogradilištu "Viktor Lenac" Karlo Radolović je kratko kazao kako se to brodogradilište treba orijentirati na remont i platformu a s time da je, kako je rekao, njegova velika prednost veliki dok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙