FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG-ov okrugli stol o izravnom izboru gradonačelnika

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Okrugli stol "Odnos načelnika,gradonačelnika i župana s vijećem i skupštinom u sustavu direktnogizbora" u organizaciji GONG-a održan je danas u zagrebačkom hotelu"Dubrovnik" uz sudjelovanje saborskih zastupnika, predstavnika jednicalokalne samouprave i drugih.
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Okrugli stol "Odnos načelnika, gradonačelnika i župana s vijećem i skupštinom u sustavu direktnog izbora" u organizaciji GONG-a održan je danas u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik" uz sudjelovanje saborskih zastupnika, predstavnika jednica lokalne samouprave i drugih.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić drži kako je sada pravo vrijeme za donošenje zakona o neposrednom izboru budući ne postoji opterećenje izbornim rokovima, a primjenjivao bi se na idućim lokalnim izborima. Najavio je i da će nacrt zakona kada bude dovršen biti dostavljen udrugama općina, gradova i županija, a organizirat će se i rasprava o njemu. Postoji i dovoljno vremena za izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, rekao je Palarić. Postojeći sustav izbora okarakterizrao je kao poluneposredni.

Međunarodni stručnjak za izbor Jessie V. Pilgrim istaknuo je da neposredan izbor gradonačelnika omogućuje jasniju liniju odgovornosti, kvalitetniji servis građana te omogućuje neovisnije djelovanje gradonačelnika od pritisaka gradskog vijeća, jer kako je rekao, nemaju suprostavljeni već suradnički odnos.

Intervencija središnje vlasti u slučaju neispunjavanja obaveza mora biti pod ograničenim okolnostima po načelu proporcionalosti, rekao je, među ostalim, Pilgrim.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da je neposredan izbor najbolje rješenje, jer se njime ne detronizira volja građana, no da treba razraditi način izbora i kontrolu neposredno izabranog gradonačelnika. Neposredan izbor je europski trend, a imaju ga i zemlje bivše Jugoslavije, ali ne i Hrvatska, rekao je Bandić dodavši kako će vlast koja uvede neposredan izbor zasigurno dobiti izbore.

Župan primorsko-goranski i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Zlatko Komadina istaknuo je da više od 80 posto građana podupire neposredan izbor gradonačelnika. No postojeći sustav izbornog zakona generira nestabilnu vlast u lokalnim predstavničkim tijelima, jer se temelji na proporcionalnom sustavu sustavu izbora, pa je čest slučaj da jedan glas odlučuje o većini, pa i izboru gradonačelnika. Po njegovu sudu puno je boji mješoviti izborni sustav jer omogućuje stabilnije predstavničko tijelo, a time i gradonačelnika.

Riječki gradonačelnik i predsjednik Saveza udruga gradova i općina u RH Vojko Obersnel kazao je kako ni prošla ni sadašnja vlast nisu imale dovoljno sluha za uvođenje neposrednog izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙