FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG-ov okrugli stol o usklađenosti lokalne samouprave s EU Poveljom

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Na okruglom stolu GONG-a"Usklađenost hrvatskog zakonodavstva s Europskom Poveljom o lokalnojsamoupravi" danas je potvrđeno da je hrvatsko zakonodavstvo usklađenos Europskom Poveljom, ali i da postoji nekoliko slabih točaka vezanihuz problem decentralizacije počevši od nedovoljne samostalnostijedinica lokalne samouprave u obnašanju prenijetih ovlasti do njihovafinanciranja.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Na okruglom stolu GONG-a "Usklađenost hrvatskog zakonodavstva s Europskom Poveljom o lokalnoj samoupravi" danas je potvrđeno da je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s Europskom Poveljom, ali i da postoji nekoliko slabih točaka vezanih uz problem decentralizacije počevši od nedovoljne samostalnosti jedinica lokalne samouprave u obnašanju prenijetih ovlasti do njihova financiranja.

"Organski zakoni su usklađeni s hrvatskim zakonodavstvom, no da bi se mogli primjenjivati treba promijeniti još 35 zakona od kojih, međutim, ni jedan nije u saborskoj proceduri", rekao je u raspravi Zvonimir Mršić, predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu i gradonačelnik Koprivnice.

Pritom je naveo da primjerice ni jedan veliki grad ne može iskoristiti svoju nadležnost u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, srednjem školstvu i socijalnoj skrbi jer ne mogu osnovati polikliniku ili dom zdravlja, srednju školu ili pak obiteljski centar gdje ravnatelje imenuje ministar.

Na Mršićevu ocjenu da nisu osigurana dostatna sredstva za nadležnost jedinica lokalne samouprave, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić je odgovorio da treba krenuti u fiskalnu decentralizaciju, ali da nije u pitanju ima li lokalna samouprava novca ili ne, već kako ga troši s obzirom na velike plaće u lokalnoj samoupravi, luksuzne urede i vozni park.

Dragutin Lesar, predsjednik Kluba saborskih zastupnika HNS-a je ocijenio da se na lokalnu samoupravu prenose obveze i ovlasti, ali da ni jedna lipa dopunskih prihoda ne ide u njihovu korist navodeći da bi prihodi lokalne samouprave morali biti sukladni njenim ovlastima.

Općine, gradovi i županije u 2004. su raspolagale sa svega 14,3 posto državnog proračuna što je dokaz centraliziranosti države u financijskom smislu, dodao je.

Kruno Peronja iz saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu je naglasio da bi porez na dohodak trebao biti veći u korist lokalne samouprave, ali i naveo da je jedan od problema u tome što neke tvrtke zarađuju u cijeloj Hrvatskoj, a porez uplaćuju samo u mjestu sjedišta tvrtke. "Promjene u poreznom kolaču pridonijet će ravnomjernom razvoju Hrvatske", zaključio je Peronja.

Antun Palarić je najavio da će se uskoro osnovati Akademija za lokalnu samoupravu za rukovodno i službeničko osoblje te lokalne dužnosnike, a najavio je i uspostavu državne nagrade za najbolju praksu u lokalnoj samoupravi.

Okrugli stol je organiziran uz potporu USAID-ovog projekta reforme lokalne samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙