FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 28. studenoga

ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događajaza ponedjeljak, 28. studenoga
ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za ponedjeljak, 28. studenoga

BRUXELLES - Međuvladina konferencija o pristupanju između Hrvatske i EU-a, prva od otvaranja pristupnih pregovora RH-EU. Hrvatsku će stranu predstavljati glavni pregovarač Vladimir Drobnjak. Osnovni cilj ove konferencije o pristupanju je utvrđivanje pravila postupanja i organizacije pregovora između RH i EU te utvrđivanje programa pregovora za prva tri mjeseca iduće godine.

ZAGREB - Šesti sastanak država stranaka Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (tzv. Ottawska konferencija). Očekuje se dolazak više od šesto izaslanika iz 147 zemalja i nekoliko desetaka međunarodnih i nevladinih organizacija. Sastanak će se održati pod pokroviteljstvom ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović.

BARCELONA - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sudjeluje na dvodnevnom Euromediteranskom summitu koji okuplja zemlje članice EU-a i kandidatkinje za članstvo te države Mediterana. Ovaj prvi summit šefova država i vlada zemalja članica Euromediteranskog partnerstva, koji završava u ponedjeljak plenarnom sjednicom i konferencijom za medije (oko 13.30 sati) trebao bi donijeti deklaraciju o projektima regije koja bi trebala postati Zona slobodne trgovine 2010.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu pred Haškim sudom (ICTY). Tereti ih se za pokolj na Ovčari izvršen nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991.

PODGORICA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek posjetit će Crnu Goru i razgovarati s predsjedikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem. Crnogorske prosrpske stranke najavile su prosvjede tijekom posjeta zbog Drnovšekova zalaganja za neovisnost Kosova.

BAGDAD - Nastavlja se suđenje bivšem iračkom diktatoru Sadamu Huseinu nakon pet tjedana stanke, koju je ishodila obrana kako bi se bolje pripremila za nastavak procesa. Tijekom stanke su ubijena dvojica Sadamovih branitelja, a treći je pobjegao iz zemlje nakon što je dobio prijetnje smrću.

NEW YORK - Novi njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier u svom prvom posjetu UN-u i Sjedinjenim Državama. Prvoga dana će razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je poboljšanje odnosa Berlina i Washingtona, koji su doživjeli pad zbog neslaganja oko načina rješavanja iračke krize.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Davor marković

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Navečer: Srđan Baković

tel: +385 1 4808 645

fax: +385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙