FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević se sastao s Rumsfeldom

WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski ministar obraneBerislav Rončević, koji u Washingtonu sudjeluje na konferencijiprocesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe(SEDM), sastao se u utorak i s američkim ministrom obrane DonaldomRumsfeldom koji je pohvalio hrvatske obrambene reforme na putu u NATOte zahvalio Hrvatskoj na planiranom povećanju vojnog doprinosa misijiu Afganistanu.
WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević, koji u Washingtonu sudjeluje na konferenciji procesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM), sastao se u utorak i s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom koji je pohvalio hrvatske obrambene reforme na putu u NATO te zahvalio Hrvatskoj na planiranom povećanju vojnog doprinosa misiji u Afganistanu.

Rumsfeld je zahvalio Hrvatskoj vladi na pomoći SAD-u u uklanjanju posljedica uragana Katrina, čestitao Hrvatskoj na početim pristupnim pregovorima s EU, pohvalio hrvatski napredak u reformi obrambenog sustava i dao potporu daljnjim reformama te zahvalio na povećanom doprinosu Hrvatske u misiji međunarodnih snaga ISAF u Afganistanu, rekao je Rončević u utorak hrvatskim novinarima.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku obrambene suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država koje su za Hrvatsku, kako je kazao Rončević, najznačajniji bilateralni partner na vojno-obrambenom i sigurnosnom području.

Rončević i Rumsfeld razgovarali su i o nastojanjima Hrvatske da uđe u NATO.

"Hrvatska i dalje nastavlja svoju ambiciju", rekao je Rončević.

Dosad smo "više bili fokusirani na početak pregovora s EU, međutim ovaj proces vodimo usporedno", rekao je.

Za hrvatske ambicije ulaska u NATO ključna je potpora Sjedinjenih Država koje u Sjevernoatlantskom savezu imaju odlučujući utjecaj. Američki State Department uvjetuje američku potporu uhićenjem i izručenjem odbjeglog Ante Gotovine Haškom sudu.

"Ja sam ministru Rumsfeldu rekao da je stav Hrvatske vlade, bez obzira na to što su započeti pregovori (s EU-om), da Hrvatska vlada i dalje ustraje na realizaciji zaključaka koji su sadržani u Akcijskom planu te da je Vlada i dalje opredijeljena da se i to pitanje riješi do kraja", kazao je Rončević novinarima.

Hrvatska je odlučila pojačati vojnu nazočnost u Afganistanu i tijekom 2006. utrostručiti kontingent svojih vojnika koji sudjeluju u mirovnim operacijama međunarodnih snaga ISAF koje vodi NATO. Sadašnjoj skupini od 50 vojnih policajaca dodat će još jednu satniju kopnene vojske.

"Tijekom 2006. bit će još jedna satnija u potpori funkcijama koje obavljaju međunarodne snage u Afganistanu", rekao je Rončević.

Rončević je kazao kako se suradnja u okviru SEDM-a odvija uspješno i istaknuo ulogu Hrvatske koja predsjeda radnom skupinom za obrambeno-vojnu potporu neširenju oružja za masovno uništavanje, sigurnost granica i borbu protiv terorizma u okviru ovog procesa.

Proces SEDM počeo je 1996. kao regionalna inicijativa kako bi poslužio kao most za zemlje jugoistočne Europe prema euroatlantskim institucijama, posebice NATO-u.

SEDM-u se u utorak priključila i Ukrajina povećavši njegovo članstvo na 11 zemalja. Ostale članice su Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovenija, Turska.

Na skupu u Washingtonu sudjeluju i Moldavija kao promatrač, te Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina kao gosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙