FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riješen status 204. vukovarske brigade HV-a

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončevićizjavio je danas novinarima da je riješen status 204. vukovarskebrigade Hrvatske vojske, koja nije imala status ratne postrojbe, abranila je 1991. grad i općinu Vukovar od velikosrpske agresije islužbeno će se zvati 204. vukovarska brigada.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je danas novinarima da je riješen status 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske, koja nije imala status ratne postrojbe, a branila je 1991. grad i općinu Vukovar od velikosrpske agresije i službeno će se zvati 204. vukovarska brigada.

Nakon današnjeg sastanka s ratnim zapovjednicima 204. brigade HV-a Milom Dedakovićem Jastrebom i Brankom Borkovićem Mladim Jastrebom, Rončević je rekao da su s ratnim zapovjednicima 204. brigade uklonjeni svi nesporazumi u vezi sa službenim položajem te postrojbe i njezinih pripadnika.

Zapovjednici su dobili sve podatke o rješavanju statusa glede registra hrvatskih branitelja te o broju promaknuća i priznanja pripadnicima te brigade, rekao je ministar, zahvalivši Dedakoviću i Borkoviću na pomoći. Oni su jedini autentični svjedoci događaja u dijelu stvaranja hrvatske države i vojske, a toga dijela, na žalost, u MORH-u nema, rekao je ministar i dodao da je "ono što su nam ti zapovjednici rekli za nas autentično".

Jedan od ratnih zapovjednika 204. brigade Mile Dedaković Jastreb kaže da su problem riješili tako što su podastrli svoje argumente i dokumente koje su 1991. iznijeli iz Vukovara, dodavši da je 204. vukovarska brigada HV-a službeno osnovana 26. rujna 1991. te da će se postrojiti na svoju 15. obljetnicu. Dedaković je vukovarskim braniteljima poručio da ne vjeruju onima koji žele među njih unijeti razdor, ne navodeći o kome je riječ, te da su on i Borković jedini mjerodavni za tu postrojbu.

Branko Borković Mladi Jastreb ističe da je 204. brigada 1991. bila nositelj obrane vukovarske općine te da je joj je taj status sada i službeno priznat, a da njezini pripadnici svoj status branitelja i zakonska prava moraju riješiti s državnim tijelima i u suradnji s njim i Dedakovićem.

Ministar Rončević je, među ostalim, rekao da će se do kraja godine u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" urediti Spomen-soba stjegova postrojba Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Mile Dedaković Jastreb istaknuo je da je u razgovorima s ministrom i suradnicima riješeno ono što se davno moglo učiniti. Ministar je donio odluku na moj i Borkovićev prijedlog da se ratna postrojba koja je branila 1991. Vukovar službeno zove 204. vukovarska brigada, dodao je Dedaković. Njezin će stijeg biti stijeg od 1994., koji je bio predstavljen 1996., kazao je i dodao da će se stijeg nalaziti u spomenutoj Spomen-sobi.

Vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota pozvao je sve hrvatske građane da 18. studenoga dođu u Vukovar i sudjeluju na obilježavanju spomen-dana vukovarske tragedije pod geslom "Gdje da tražim sina svoga".

Na obilježavanje vukovarske tragedije pozvani su i ratni zapovjednici 204. brigade te ministar Rončević, koji je rekao da će HV dati svu potrebnu logističku pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙