FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobilo: Opravdano skidanje tajnosti sa zahtjeva haškog Tužiteljstva

DEN HAAG/ZAGREB,6. prosinca(Hina) - Odvjetnik Anto Nobilo, braniteljTihomira Blaškića pred Haškim sudom (ICTY), ocijenio je u utorakopravdanom odluku suda da ukine tajnost s dijela dokumenata povezanihsa zahtjevom Tužiteljstva za obnovu postupka protiv Blaškića,podnesenog potkraj srpnja.
DEN HAAG/ZAGREB,6. prosinca(Hina) - Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj Tihomira Blaškića pred Haškim sudom (ICTY), ocijenio je u utorak opravdanom odluku suda da ukine tajnost s dijela dokumenata povezanih sa zahtjevom Tužiteljstva za obnovu postupka protiv Blaškića, podnesenog potkraj srpnja.

"Od početka sam to govorio iako je bilo krivih tumačenja. Činjenica da je podnesen zahtjev na može biti tajna, već to može biti samo sadržaj zahtjeva", kazao je Nobilo u telefonskom razgovoru.

ICTY je u utorak je ukinuo tajnost s dijela pratećih dokumenata iz postupka koji se vodi po zahtjevu Tužiteljstva za obnovu postupka protiv generala HVO-a Tihomira Blaškića, potvrdivši da je pred Žalbenim vijećem u tijeku preispitivanje tog zahtjeva.

Sam zahtjev Tužiteljstva za obnovu postupka i dalje je ostao nedostupan javnosti.

Odvjetnik Nobilo je potvrdio da je obrana već odgovorila na zahtjev Tužiteljstva, te da vijeće sada preispituje i zahtjev tužiteljstva i odgovor obrane. O sadržaju odgovora nije želio govoriti, kako ne bi zadirao u povjerljivi status tog dokumenta.

Generala Blaškića, ratnog zapovjednika Operativne zone središnja Bosna HVO-a, ICTY je u ožujku 2000. osudio na 45 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima. Žalbeno vijeće je 29. srpnja 2004. gotovo u cijelosti prihvatilo žalbu i iznesene nove dokaze obrane i smanjilo mu kaznu na devet godina zatvora, te naložilo da odmah bude oslobođen. U pritvoru UN-a proveo je osam godina i četiri mjeseca.

Tužiteljstvo je zahtjev za obnovu postupka podnijelo na temelju novih dokaza s kojima nije raspolagalo u vrijeme vođenja postupka pred Raspravnim i Žalbenim vijećem od 1997. do 2004. godine.

U jednom od danas objavljenih pratećih dokumenata navodi se da se Tužiteljstvo u zahtjevu za obnovu postupka poziva na iskaze tri nova zaštićena svjedoka, koji svjedoče o ulozi generala Blaškića u zločinima za koje je bio optužen.

Odvjetnik Nobilo je kazao kako Žalbeno vijeće može donijeti odluku o tome da li usvaja ili odbija zahtjev za obnovu postupka na temelju pisane rasprave dviju strana, ili može zakazati usmenu raspravu o zahtjevu Tužiteljstva te donijeti odluku nakon rasprave.

Prema Pravilu 120, Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, "ako se većina sudaca petočlanog vijeća slaže da je nova činjenica, da je bila dokazana, mogla biti odlučujući faktor prilikom donošenja odluke, vijeće će preispitati presudu i, nakon što sasluša strane, izreći novu presudu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙