FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Pravni fakultet odbacio optužbe za nepotizam i kupovanje ispita

OSIJEK, 6. prosinca 2005.(Hina) - Fakultetsko vijeće osječkoga Pravnogfakulteta odbacilo je danas tvrdnje u medijima po kojima su pojediniprofesori optuženi za nepotizam i za pojavu kupnje ispita naFakultetu, ocijenivši ih netočnim i neutemeljenim.
OSIJEK, 6. prosinca 2005.(Hina) - Fakultetsko vijeće osječkoga Pravnog fakulteta odbacilo je danas tvrdnje u medijima po kojima su pojedini profesori optuženi za nepotizam i za pojavu kupnje ispita na Fakultetu, ocijenivši ih netočnim i neutemeljenim.

Dekan Vladimir Ljubanović je na konferenciji za novinare odbacio tvrdnje u tisku da je 10 profesora zaposlilo svoju djecu kao znanstvene novake i asistente. Kazao je kako je riječ o pet novaka i asistenata, među kojima je i njegov sin, čiji su roditelji profesori na Pravnom fakultletu. Njih, kako tvrdi, nije zaposlio on ili njihovi očevi, nego su zaposleni po zakonu iz 1996. na prijedlog nositelja istraživačkih projekata, koje je odobrilo Ministarstvo znanosti te uz uvjete koje propisuje resorni ministar.

Ljubanović je ustvrdio kako su svi prozvani kandidati udovoljili visokim kriterijima za ta zvanja, ali na novinarske upite je li među njima bio samo jedan ili više njih nije točno odgovorio, kazavši kako su kandidati odabrani na prijedlog glavnog istraživača određenog projekta, a da je teorijski moglo biti i više kandidata.

Član Vijeća Zvonimir Lauc kazao je kako su kandidati morali ispunjavati visoke kriterije glede prosjeka ocjena, znanja stranih jezika, međunarodne afirmacije te da su se u izboru prikupljali podatci o tome tko od mogućih kandidata ispunjava te uvjete. Točno je da je u proteklih 30 godina djelovanja Fakulteta u radni odnos primljeno više osoba sa srednjom stručnom spremom, koji su u bližoj ili daljoj rodbinskoj vezi s nekim službenicima na Fakultetu, ali to nije smišljena politika nepotizma i zlouporabe položaja, nego odraz kronične nezaposlenosti i nemogućnosti da se osoba, posebice sa srednjom ili nižom spremom, zaposli bez nečije potpore, ustvrdio je Ljubanović, dodavši da se zbog medijske prozivke to više ne će činiti.

Komentirajući napise da se ispiti na Fakultetu "kupuju u kafiću za 21.000 kuna", ocijenio je kako za takve tvrdnje "nema činjenične podloge" te da im je jedina svrha "povrijediti ugled i nanijeti štetu njemu kao dekanu i njegovu sinu". "Moguće je da se u svezi s polaganjem ispita na pojedinim fakultetima čine kažnjiva djela, jer i do nas dopire glas kako se pojedinci predstavljaju studentima kao prijatelji profesora, te da im mogu 'srediti' ispit. Zadaća je mjerodavnih tijela, policije i državnog odvjetništva pribaviti zakonite dokaze i pokrenuti kaznene postupke protiv počinitelja", dodao je dekan.

Glede napisa o odlasku 64 studenta na riječki Pravni fakultet zbog težine polaganja nekih ispita u Osijeku, Ljubanović je kazao kako je Vijeće pozvalo profesore Srećka Jelinića i Milana Uzelca, koje su studenti navodili kao uzročnike odlaska, da ujednače kriterije s drugim nastavnicima, ali da unatoč nezadovoljstvu što odlaze na druge fakultete, ne može spriječiti studente da ispite polažu tamo gdje smatraju da će im biti lakše. Ti profesori drže da su nepristrani, da su kriteriji visoki, ali dostižni, rekao je Ljubanović, ustvrdivši da od 64 studenta koji su otišli u Rijeku "većina nije nijednom izišla na te ispite".

Jelinić je ocijenio kako njegovi kriteriji nisu previsoki te da neki studenti njegove ispite polože iz prvog pokušaja, ali, kako navodi, oni dolaze na predavanja, uče i zanima ih predmet.

Na novinarski upit smatra li da cijeli slučaj ima političke motive, jer su se medijski napisi pojavili kad se na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća oštro posvađao s predsjednikom Vijeća Branimirom Glavašem, koji mu je tada poručio da je slika i prilika ustanove iz koje dolazi, Jelinić je kazao kako to ne želi komentirati, a da su novinari slobodni iz činjenica kojima raspolažu izvoditi vlastite zaključke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙