FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor počeo raspravu o novom Zakonu o kazalištu

ZAGREB, 30. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski je sabor popodne počeoraspravu o prijedlogu novoga zakona o kazalištima, kojim će se, kakoje istaknuo ministar kulture Božo Biškupić, uspostaviti sustavnesmetana obavljanja kazališne djelatnosti te opstojnost kazališta.
ZAGREB, 30. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski je sabor popodne počeo raspravu o prijedlogu novoga zakona o kazalištima, kojim će se, kako je istaknuo ministar kulture Božo Biškupić, uspostaviti sustav nesmetana obavljanja kazališne djelatnosti te opstojnost kazališta.

Obrazlažući prijedlog zakona, o kojemu Hrvatski sabor raspravlja u prvom čitanju, ministar Biškupić rekao je kako mu je nakana kvalitetnije urediti upravljanje javnim ustanovama, odnosno kazalištima u vlasništvu države ili lokalne samouprave.

Predlaže se, uz ostalo, jači nadzor osnivača nad financijskim poslovanjem kazališta, kako kazališta više ne bi poslovala s gubitkom, rekao je ministar kulture, navevši da je lani čak polovica od ukupno 75 kazališta u Hrvatskoj poslovalo s gubitkom.

Kako bi se taj nadzor ojačao, Vlada predlaže da intendantima u kreiranju financijske politike u kazalištu pomažu poslovni ravnatelji, a da javni nadzor raspodjele novca obavljaju upravna vijeća.

Predlaže se uvođenje obveze da osnivači pri raspisivanju natječaja od kandidata za intendanta ili ravnatelja traže da utvrde financijski okvir za četverogodišnji rad kazališta, dok bi osnivači izrađivali trogodišnje financijske projekcije.

I dalje bi se kazališni djelatnici u prvom redu zapošljavali na određeno vrijeme, a stalan radni odnos na neodređeno vrijeme bio bi iznimka, što se ne odnosi na samostalne umjetnike.

Kako bi se onemogućila nelojalna konkurencija između poslodavca i zaposlenih u kazalištu, predviđa se da zaposlenici u kazalištu mogu obavljati posao izvan matičnog kazališta samo ako im to pismeno odobri intendant ili poslovni ravnatelj.

O prijedlogu novoga zakona o kazalištima raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙