FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: žestoke oporbene kritike na prijedlog zakona o kazalištu

ZAGREB,30. studenog 2005.(Hina) - Saborska oporba žestoko je večeraskritizirala prijedlog zakona o kazalištu, prozivajući Vladu da njimeželi na mala vrata osigurati odlučujući utjecaj politike na vodstva irad kazališta.
ZAGREB,30. studenog 2005.(Hina) - Saborska oporba žestoko je večeras kritizirala prijedlog zakona o kazalištu, prozivajući Vladu da njime želi na mala vrata osigurati odlučujući utjecaj politike na vodstva i rad kazališta.

Oporbenjaci su suglasni da je predloženo osnivanje upravnih vijeća u kazalištima, koja bi nadzirala njihovo financijsko poslovanje, samo paravan za politizaciju kazališta, te smjene nepodobnih intendanata i ravnatelja.

Većina oporbenih klubova poziva Vladu da povuče zakon iz procedure i tako, kako kažu, ne nanese velike štete hrvatskim kazalištima.

"Upravna vijeća su smokvin list kojim se prikriva politička samovolja, ona su paravan za politiku kada želi smijeniti ravnatelja bez ikakvog opravdanog razloga", poručio je Nenad Stazić (SDP).

Naglasio je da se predloženom zakonu usprotivila struka i "kazalištu sklona politika", te pozvao ministra kulture Božu Biškupića da prijedlog povuče iz procedure jer je, kaže, previše loš da bi ga se popravljalo.

Povlačenje tog prijedloga zakona iz procedure tražio je i Damir Kajin (IDS).

"Upravna vijeća su politička tijela usred kazališta, a kazališni djelatnici bili bi politički poslušnici", rekao je Kajin, koji, kao i većina oporbenjaka, drži da bi upravna vijeća samo marginalizirala ulogu intendanata.

Jozo Radoš (HNS) smatra da bi donošenje predloženog zakona značilo "kažnjavanje umjetničke profesije od strane politike". Uvjeren je da bi upravna vijeća, kako su predložena, bila tek produljena ruka osnivača kazališta, odnosno politike.

Radoš proziva Vladu i da u zakon svjesno ugrađuje sukob između intendanata i ravnatelja oko ovlasti nad upravljanjem kazalištima, a kako bi, kaže, te sukobe mogla rješavati politika.

Da predloženi zakon zadire u umjetničku neovisnost i slobode smatra i Pero Kovačević (HSP), kao i Zlatko Kramarić (Klub HSLS/LS/DC), kojemu predloženo smanjenje ovlasti intendanata nalikuje na "2001. kada su, po nekim mišljenjima, funkciju Predsjednika Republike sveli na fikus".

Iako u raspravi nije sudjelovao predstavnik Kluba HDZ-a, koji će to učiniti sutra, kada Sabor, koji je zaključio današnje zasjedanje, nastavlja raspravu o kazalištima, HDZ-ovi zastupnici su u brojnim replikama na istupe oporbenjaka dali do znanja da podupiru predloženi zakon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙