FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Društva skladatelja te glazbenih umjetnika traže Puljićevu ostavku

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja iHrvatsko društvo glazbenih umjetnika večeras su na tribini u Zagrebuod novoimenovana ravnatelja Zagrebačke filharmonije Miljenka Puljićazatražili da "s obzirom na rezultate glasovanja orkestra povučemoralni čin i podnese ostavku".
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika večeras su na tribini u Zagrebu od novoimenovana ravnatelja Zagrebačke filharmonije Miljenka Puljića zatražili da "s obzirom na rezultate glasovanja orkestra povuče moralni čin i podnese ostavku".

Tribinu pod nazivom "Naš glas protiv" Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika sazvali su večeras u povodu događaja s izborom i imenovanjem novog ravnatelja Zagrebačke filharmonije, rasprava o današnjoj kulturnoj politici u Zagrebu te odnosa gradskih vlasti prema glazbenoj struci, priopćeno je iz Hrvatskog društva skladatelja.

Tribini je nazočilo osamdesetak kulturnih djelatnika, glazbenika i intelektualaca.

Nakon dvosatne rasprave javnosti je upućeno priopćenje u kojem se pozivaju svi hrvatski kulturni djelatnici da ne dopuste da se njihovo mišljenje o pitanjima iz njihovih djelatnosti ignorira i gazi političkim odlukama.

Također, od mjerodavnih tijela traže da poštuju legitimno pravo glazbenika Zagrebačke filharmonije da izglasuju nepovjerenje dirigentu Vjekoslavu Šuteju, kao i to da glavni uvjet za imenovanje ravnatelja Zagrebačke filharmonije, a i svih ostalih ustanova u kulturi, bude program rada pojedinog kandidata, a da se pri donošenju odluka o imenovanju poštuje mišljenje struke.

Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika najavili su da će sutra organizirati potpisivanje priopćenja s današnje tribine i kad prikupe potpise, priopćenje će s pet zahtjeva poslati mjerodavnim tijelima.

Na dužnost ravnatelja Filharmonije akademski glazbenik i profesor violine Miljenko Puljić na prijedlog Upravnog vijeća Filharmonije imenovala je 29. studenoga Gradska skupština, a umjetničko osoblje Filharmonije poduprlo je dosadašnjega ravnatelja Berislava Šipuša. Puljić je ravnateljsku dužnost preuzeo 1. prosinca, kad je dosadašnjem ravnatelju istekao četverogodišnji mandat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙