FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Sadamu Huseinu odgođeno do 5. prosinca

BAGDAD, 28. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje bivšem iračkompredsjedniku Sadamu Huseinu za zločine protiv čovječnosti nastavljenoje u ponedjeljak nakon 40-dnevnog prekida iznošenjem prvih dokazatužiteljstva, no nakon samo nekoliko sati ponovno je odgođeno do 5.prosinca kako bi jedan od optuženika mogao pronaći novog odvjetnika.
BAGDAD, 28. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu za zločine protiv čovječnosti nastavljeno je u ponedjeljak nakon 40-dnevnog prekida iznošenjem prvih dokaza tužiteljstva, no nakon samo nekoliko sati ponovno je odgođeno do 5. prosinca kako bi jedan od optuženika mogao pronaći novog odvjetnika.

Sadam Husein i još sedmorica njegovih suradnika optuženi su da su zapovijedili ubojstvo 148 šijitskih mladića iz sela Dužail, sjeverno od Bagdada, nakon neuspjelog pokušaja atentata na njega u srpnju 1982. godine.

Svi optuženici izjavili su da se ne osjećaju krivima. Proglasi li ih se krivima, mogli bi biti osuđeni na smrt vješanjem.

Nakon manje od tri sata rasprave, koja je uključivala video snimku izjave prvog svjedoka tužiteljstva koji je u međuvremenu umro, sudac Razgar Mohamed Amin odgodio je suđenje za tjedan dana kako bi jedan od optuženika mogao pronaći novog odvjetnika.

Bivši irački potpredsjednik Taha Jasin Ramadan ostao je bez zastupnika nakon što su dvojica odvjetnika obrane ubijena, a treći je pobjegao iz zemlje zbog prijetnji koje je primio nakon prvog ročišta u listopadu. Odvjetnika kojeg mu je dodijelio sud Ramadan je odbio.

Sud je također dopustio bivšem američkom državnom tužitelju Ramseyju Clarkeu i bivšem katarskom ministru pravosuđa Nadžibu al-Nauimiji da se pridruže odvjetničkom timu obrane.

Clarke (77) je bio ministar pravosuđa za vrijeme predsjednika Lyndona B. Johnsona od 1967. do 1969., a pomagat će glavnom Sadamovom iračkom odvjetniku.

Dva sata prije početka suđenja, u Zelenu zonu u kojoj se nalazi sud pala je granata, no nitko nije ozlijeđen.

U povodu nastavka suđenja, u Dužailu je održan veliki prosvjed na kojem je traženo smaknuće Sadama Huseina, dok je u njegovu rodnom Tikritu održan skup potpore.

Sadam je uhićen nedaleko od Tikrita u prosincu 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙